Într-o nouă ediție a emisiunii „DC Anima”, dedicată iubitorilor de animale, Tudor Tim Ionescu şi invitata sa, Iulia Marin, reprezentantă a asociației FREE, au discutat despre efectele consumului de carne asupra planetei, oferind statistici interesante și sugestii practice pentru reducerea impactului acestui obicei alimentar.

Omul și carnea, o istorie a consumului: de unde a pornit totul? 

Întrebată dacă oamenii, inclusiv copiii, au nevoie să consume carne pentru a se dezvolta armonios și care este impactul consumului de carne asupra animalelor, Iulia Marin a răspuns: 

„Am promovat recent o statistică la FREE conform căreia, dacă am omorî oameni în același ritm în care omorâm animale, întreaga populație ar dispărea în două săptămâni și jumătate. Noi, zilnic, ucidem 220 de milioane de animale terestre pentru hrană. Și aici nu vorbim despre animalele acvatice, pentru că acolo e o nebunie și mai mare – pescuitul industrial”.  

„Foarte multă lume îmi spune: «Eu nu pot să renunț cu totul la carne». Și eu întotdeauna răspund: «Există o cale de mijloc. Începe, de exemplu, să renunți la o zi de carne pe săptămână». Acea zi se va transforma în 17 vaci într-un an, în medie, 34 de porci și cred că vreo 230 de pui, dacă nu mă înșel, pe statistici. Toate acestea cu o zi pe săptămână! 

De multe ori e adus argumentul: «Dacă masa nu are carne, nu e masă». Care e zicala aia românească cu «cea mai bună legumă e porcul»? Dar ce nu înțelege lumea e că acele tradiții, acei strămoși ai noștri nu mâncau carne dimineața, la prânz și seara. Carnea se mânca o dată pe săptămână și era așa, ca o sărbătoare. Era un deliciu și era ceva ce nu se întâmpla des. Acum, având acces din cauza acestui consumerism, care este alimentat și de marketing și de interese financiare și de toate cele, noi suntem încurajați să mâncăm din ce în ce mai mult, ca să alimentăm toată această industrie, a intervenit moderatorul Tudor Tim Ionescu.  

Stilul de viață sănătos și prevenirea bolilor

Iulia Marin a declarat că, având în vedere creșterea populației globale de la peste 8 miliarde la o estimare de 10 miliarde, obiceiurile noastre de consum, în special cel de carne, continuă să crească, ceea ce pune o presiune tot mai mare pe capacitatea planetei de a susține acest consum. 

„Noi acum suntem peste 8 miliarde de oameni și se estimează că vom ajunge la 10 miliarde, iar obiceiurile noastre de consum nu scad, ci cresc. Deci, deja planeta nu prea mai face față la consumul (de carne – n.r.) pe care îl avem noi”, a spus Iulia. 

Îndreptând discuția către prevenirea bolilor și utilizarea medicamentelor, aceasta a subliniat că adesea tratăm efectele în loc să abordăm cauzele reale ale problemelor de sănătate. Ea a menționat că în Statele Unite, aproximativ 100.000 de persoane mor anual din cauza efectelor secundare ale medicamentelor prescrise.  

„E o mare problemă și cu medicamentele. Practic, noi tratăm efectul în loc să tratăm cauza. (…) Anual, 100.000 de americani — că din America avem mai multe date — mor din cauza efectelor secundare ale medicamentelor. Medicamente care au fost prescrise de doctori pentru a trata anumite boli. Și noi am putea să prevenim anumite boli dacă am avea un stil de viață mai sănătos”, a precizat Iulia Marin.