Într-o nouă ediție a emisiunii „Academia de Sănătate” de la DC News TV, Prof. Dr. Simin Aysel Florescu, medic primar în Boli infecțioase și specialist în Boli tropicale, a oferit ultimele informații despre COVID. Ne confruntăm cu un nou val de infecții, însă cu o formă a virusului mai puțin agresivă, în special în comparație cu varianta Delta, care a provocat numeroase victime. 

COVID-19 2024: cât de agresivă este noua tulpină?

„E un COVID ușor, de vară, cum spune popular lumea? Acum, încă este caniculă în București, însă, cu toate astea, au început virozele, printre care și COVID-19”, a spus jurnalistul Val Vâlcu.  

„Într-adevăr, ne încadrăm într-un nou vălurel, să spun așa, de COVID vara aceasta, dar majoritatea formelor de boală sunt ușoare – multe nu necesită internare în spital sau intervenție specială. Însă, ca de obicei, când numărul de cazuri este mai mare, chiar dacă procentul de forme severe este același, adică mic, totuși, numeric ele cresc.  

De aceea, și în momentul acesta există destul de mulți pacienți cu forme medii sau severe internați. Varianta virală actuală nu este una care să pună probleme deosebite din punct de vedere al impactului pe sănătatea publică, ceea ce ne bucură foarte mult”, a explicat Prof. Dr. Simin Aysel Florescu la DC News TV. 

Evoluția virusului SARS-CoV-2: un tipar bianual

Specialistul a explicat că evoluția virusului SARS-CoV-2 urmează un tipar bianual, cu creșteri ale numărului de cazuri atât vara, cât și în sezonul rece. În ceea ce privește diagnosticul și tratamentul, nu s-au înregistrat modificări semnificative. 

„În ceea ce privește virusul SARS-CoV-2, evoluția lui va fi, cumva, bianuală. Se vede deja un pattern: o mică creștere de cazuri vara, dar și în sezonul rece, concomitent cu gripa. Deci, probabil că vom avea de două ori pe an, de acum, SARS-CoV-2. În ceea ce privește diagnosticul și terapia, nu s-a schimbat mare lucru”, a informat Dr. Simin Aysel Florescu. 

Medicamentele antivirale pentru tratamentul COVID 

„Dacă la nivelul sănătății publice nu este un impact semnificativ, la nivelul sănătății personale, acele cazuri medii sau severe beneficiază de suport, de medicație specifică? Au fost lansate câteva medicamente în timpul pandemiei care să atace virusul?”, a întrebat Val Vâlcu. 

„Avem două medicamente care au rămas în uz și își dovedesc eficiența, în special la grupele de risc. Este vorba despre unul injectabil și unul administrat oral. Ambele sunt utile pentru anumite categorii de pacienți și ne ajută să interceptăm multiplicarea virală. 

Evident, există niște condiții și un interval de timp în care aceste medicamente sunt eficiente; trebuie administrate în primele 5 zile de la debutul simptomatologiei, după care eficiența lor scade. După această perioadă de 5 zile, nu mai sunt la fel de eficiente, dar avem aceste două arme foarte importante, pe care le utilizăm cât de mult și cât de corect putem. 

Ar mai exista și un al treilea medicament, dar, deocamdată, a ieșit din uz, neprimind autorizație în continuare… În prezent, ne aflăm în acest stadiu”, a răspuns specialistul în Boli infecțioase.