Într-un interviu acordat pentru DC News TV, Dr. Bogdan Valeriu Marțian, șeful secției de chirurgie generală și director medical al Spitalului Clinic SANADOR, a discutat despre cancerul esofagian, un tip de cancer care apare mai des la bărbați decât la femei. 

Esofagul este un organ tubular al sistemului digestiv care face legătura între gât și stomac. El este responsabil pentru transportul alimentelor și lichidelor din cavitatea bucală până la stomac, unde vor fi digerate. 

Cancerul esofagian: ce trebuie să știi?

Cancerul esofagian este un tip de cancer care apare la nivelul esofagului și este mai frecvent la bărbați decât la femei. La bărbați, este a șaptea cea mai comună formă de cancer, iar la femei este pe locul 13. Conform datelor OMS, acest tip de cancer este mai des întâlnit în estul Asiei și sud-estul Africii. Majoritatea cazurilor (85%) sunt carcinoame scuamocelulare, iar 14% sunt adenocarcinoame, restul fiind forme rare de cancer. 

„Vorbind despre cancerul de esofag, trebuie spus că, acum 50-70 de ani, să zicem, majoritatea cancerelor de esofag erau carcinoame scuamoase, care aveau origine în peretele esofagului. Asta este o boală destul de rară.  

De aceea nici nu se făceau (intervenții – n.r.) în multe locuri, de aceea nu aveau mulți experiență. Mai nou, în ultima vreme, numărul de adenocarcinoame, tipuri de cancer care pornesc din celule secretante, nu din cele scuamoase, cum erau pe esofag, este din ce în ce mai frecvent. Majoritatea acestor adenocarcinoame de esofag provin din așa-zisul esofag Barrett. Esofagul Barrett e definit ca apariția de mucoasă gastrică sau intestinală în esofag. Ori el apare din cauza refluxului gastroesofagian.  

Explicația faptului că sunt mai multe este în concordanță cu acea constatare că numărul de pacienți cu boală de reflux gastroesofagian este mult mai mare față de cum era la începutul secolului trecut. Prin urmare, are o importanță și numărul de cazuri este mai mare, fiind firesc să se opereze în mai multe spitale și se operează în mai multe spitale”, a explicat dr. Bogdan Valeriu Marțian la DC News TV. 

„Cele mai multe cazuri rămân concentrate în câteva locuri, dar sunt mai multe spitale din România care fac așa ceva și s-a făcut inclusiv robotic”, a mai spus medicul. 

La ce ajută chirurgia robotică?

Chirurgia robotică aduce numeroase avantaje în tratarea unor afecțiuni complexe, precum cancerul esofagian. 

Întrebat pe unde intră robotul, specialistul a explicat: „Robotul trebuie să intre în două locuri: pe de o parte, în torace, și pe de altă parte, în abdomen, deoarece polul inferior, capătul distal al esofagului, ultimii centimetri de esofag, se află în abdomen – aceasta este anatomia normală – restul esofagului fiind în torace.  

În funcție de stadiul bolii și de locul leziunii pe esofag, se pot efectua esofagectomii parțiale, în care se îndepărtează doar porțiunea esofagului până la mijlocul segmentului mediu, sau esofagectomii totale, unde este necesară anastomoza între un segment de tub digestiv și gât. Se realizează o incizie cervicală, esofagul cervical este expus, și acolo se efectuează anastomoza”.