În cadrul conferinței „România are nevoie de tine, implică-te!” organizată de DC Media Group, jurnalistul Bogdan Chirieac, deputatul PNL Cristian Băcanu, și senatorul PSD Lucian Romașcanu au discutat despre performanțele diplomației române din ultimii ani, punând în evidență atât punctele slabe, cât și unele realizări din acest domeniu.
În timp ce Chirieac și Băcanu au arătat partea goală a paharului, purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a subliniat faptul că văicărelile nu au reprezentat niciodată soluții în situații complicate.
Misiunile diplomatice ar trebui să aducă avantaje economice României
Bogdan Chirieac a subliniat o problemă majoră a diplomației românești reprezentată de lipsa unei evaluări bazate pe rezultate economice:
„Ambasadele românești nu sunt evaluate sub nicio formă în funcție de rezultatele economice pe care le au. Ei spun «Domne’, noi suntem de nivel înalt, facem politică de nivel înalt, nu avem treabă cu pițifelnicii ăștia care până la urmă ne plătesc salariile». Nu am reușit să trecem de această mentalitate comunistă. Pe vremuri de comerțul exterior se ocupau Dunărea și Carpațiul și Securitatea. Văd la toate Ambasadele mari de la București cum primul lor obiectiv este promovarea intereselor statelor pe care le reprezintă în România: în mod deschis, fără probleme, pentru că au în fișa postului așa ceva.
Germana, din nefericire, este o limbă insuficient cunoscută în România, nu sunt mulți vorbitori de limbă germană. Vi se pare normal să trimiteți la post în huburile menționate din Berlin, Munchen, Stuttgart sau Frankfurt personal diplomatic care nu vorbește o boabă de germană”.
Exemplu tragic: Avem diplomați în Germania care nu vorbesc germana
Cristian Băcanu, președintele Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Federală Germania, a fost de acord cu Chirieac, afirmând de exemplu că nu este normal ca diplomați români să fie trimiși în țări importante fără a cunoaște limba locală.
Băcanu a evidențiat și lipsa unei școli de diplomație de înaltă calitate în România, ceea ce contribuie la slăbiciunile actuale ale sistemului.
„Vă dau dreptate întrutotul, nu este normal. Nu este normal să ai un diplomat care își bate șoferul de exemplu, nu o să dau numele sau țara. Vă spun și că noi nu avem o școală de diplomație reală, nu investim în așa ceva. Pe vremuri aveam diplomați care învățau la Academia Diplomatică de la Viena, unde sunt oamenii aceștia? Noi nu avem nici măcar o școală de administrație publică serioasă care să concureze cu ENA de la Paris sau cu Hertie School de la Berlin.
Nu am vrut să îmi pun în cap pe nimeni, fiindcă vorbesc despre excelență aici, nu despre o universitate care să predea administrație publică și atât. Avem nevoie de excelență în administrație sau diplomație. Sigur, nu toți diplomații trebuie să meargă la academie la Viena, dar trebuie să avem niște vârfuri pe care nu le mai văd. Trebuie să fim mult mai atenți și cum ne selectăm consulii onorifici, este o mare problemă și aici”, a transmis Băcanu.
Romașcanu a încercat să vadă partea plină a paharului
Lucian Romașcanu, senator PSD, a încercat să echilibreze discuția, recunoscând că există probleme în diplomația românească, dar a subliniat și realizările și competențele remarcabile ale unor ambasadori români.
Romașcanu a argumentat că este important să nu ne concentrăm doar pe aspectele negative și să recunoaștem și succesele, pentru a nu alimenta o mentalitate de văicăreală continuă. El a sugerat că diplomația românească ar beneficia de un ministru de Externe politic, care ar putea negocia bugete și influența decizii la un nivel mai înalt.
„Nu neg că avem probleme, dar avem această tentație de a merge spre a ne văita perpetuu despre ce nu avem, dar nu e chiar așa. (…) Haideți să vedem și lucrurile bune din care pot învăța și cei care au scăderi în activitatea lor. Avem institut diplomatic, avem oameni competenți. Am avut șansa ca ministru al Culturii să cunosc aproape toți ambasadorii români din străinătate și aproape toți ambasadorii străini din România. Avem niște oameni cu adevărat spectaculoși în Ambasade.
Dacă există o problemă la nivelul Ministerului Afacerilor Externe este că, părerea mea, ne trebuie un ministru de Externe politic. Un ministru de Externe tehnocrat este bun pentru tot ce ține de bucătăria diplomației, dar un ministru politic are altă anvergură, negociază altfel bugetele și așa mai departe. Cred că este necesară o reformă și în zona democrației, dar haideți să nu vorbim numai de cele rele fiindcă nu sunt numai rele. Tindem să transmitem în societate o văicăreală continuă pe care oamenii și-o internalizează și atunci avem acel blestem al profețiilor care se îndeplinesc singure”, a transmis și Romașcanu.
Realitatea nu poate fi contestată
Băcanu a revenit în discuție, subliniind că în Germania, una dintre cele mai importante economii din Europa, România are doar un singur atașat economic, o realitate care afectează negativ interesele economice ale țării:
„Domnule Romașcanu, vă apreciez foarte mult, și aveți dreptate că avem oameni foarte buni în Ambasade, dar nu-i mai puțin adevărat că în Germania avem un singur atașat economic. Nu este o minciună, este un fapt. Nu este o văicăreală, este o realitate. Ambasada Germaniei nu are atașat economic la Berlin. La Bonn avem un singur om și Bonn nici măcar nu este centru economic. Bonn nu mai este fiindcă s-a mutat totul la Düsseldorf după unificarea Germaniei”.