Într-o intervenție telefonică la Antena 3 CNN, analistul Bogdan Chirieac a discutat despre importanța portofoliilor obținute de România în cadrul Comisiei Europene, subliniind că, deși România a avut comisari europeni în posturi cheie precum Agricultură, Dezvoltare și Transporturi, țara nu a reușit să profite pe deplin de aceste oportunități.

Miza portofoliilor cu bani

Portofoliile nu sunt încă definitivate, așa că România speră la un Comisariat important. Chirieac a evidențiat că problema principală nu este legată de fondurile disponibile prin intermediul acestor portofolii, ci de capacitatea administrației românești de a gestiona eficient și de a implementa politicile necesare:

„În ultimii 15 ani am avut portofolii foarte importante: Agricultură, Dezvoltare și Transporturi. A profitat România de faptul că au fost Comisari din România? Nu, important este ca oamenii să-și facă treaba, să nu fie țara arătată cu degetul fiindcă și-așa este arătată de foarte multe ori și cu asta basta.

Și dacă România primește un portofoliu cu mulți bani, banii aceia nu sunt la dispoziția României prin intermediul Comisarului European. E vorba de politici, e vorba de administrație performantă, ceea ce România nu are”.

România a prins portofolii bune din 2007 încoace

El a subliniat că, în ciuda faptului că România a avut portofolii foarte importante în ultimii 15 ani, țara nu a reușit să beneficieze semnificativ de pe urma acestor poziții.

Chirieac a remarcat că, deși România este reprezentată la masa guvernului european printr-un comisar, adevărata provocare este legată de performanța administrativă internă.

„Totul se oprește în administrația din România, asta este realitatea,” a afirmat el, referindu-se la dificultățile întâmpinate în accesarea și utilizarea fondurilor europene, inclusiv cele din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și exercițiul financiar 2021-2027.

În concluzie, Chirieac a exprimat scepticismul că România va reuși să acceseze integral fondurile disponibile dacă nu își îmbunătățește capacitatea administrativă, evidențiind că anul acesta speranțele se concentrează pe obținerea a sumei de doar un miliard de euro, deși banii pe care îi oferă Uniunea sunt mult mai mulți.

Ce rol joacă Comisarul European

Comisarii europeni joacă un rol esențial în funcționarea Uniunii Europene, fiind responsabili de elaborarea și implementarea politicilor comunitare. Fiecare comisar supraveghează un anumit portofoliu, cum ar fi mediul, economia sau sănătatea, și asigură aplicarea legislației europene în toate statele membre.

Aceștia acționează independent de guvernele naționale și reprezintă interesele Uniunii în ansamblu, nu ale țărilor lor de origine. Prin inițierea propunerilor legislative și monitorizarea respectării normelor europene, comisarii contribuie la consolidarea integrării europene și la promovarea stabilității și prosperității în cadrul Uniunii.