Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a discutat în platoul DC News TV despre programul „Rabla pentru sobe”, care, conform declarațiilor oficialului, este „aproape gata”.
Reamintim că, în luna februarie, ministrul Mediului afirma că programul „Rabla pentru sobe” este în fază avansată și că „sperăm să-l deschidem în această primăvară”.
Când se deschide programul „Rabla pentru sobe”?
Întrebat de jurnalistul Val Vâlcu despre momentul deschiderii programului „Rabla pentru sobe” și suma pe care o va primi o persoană pentru înlocuirea sobei vechi, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a răspuns:
„Programul se cheamă Rabla pentru Sobe, așa l-am numit noi, și să știți că e aproape gata. Nu e definitivat încă ghidul, dar ne propunem să finanțăm un procent însemnat, adică minimum 80%. Omul nu poate să pună mai mult de 10-20%, pentru că a luat panouri fotovoltaice”.
Sobele pe lemne au „zilele numărate” în România?
În România, aproximativ 3,5 milioane de locuințe, majoritatea situate în mediul rural, utilizează combustibil solid – în principal lemne, dar și cărbune – având în vedere că sobele au un randament foarte scăzut.
Pe fondul unor informații recente potrivit cărora, începând cu 2025, folosirea sobelor pe lemne ar putea fi interzisă în locuințele din România, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a respins categoric această ipoteză.
„Niciodată nu am discutat așa ceva la Ministerul Mediului, pentru că este o prostie. Este adevărat că poți veni cu un proiect prin care să finanțezi sobe eficiente energetic, deoarece astăzi, în medie, din patru bușteni pe care îi punem pe foc, doar unul produce căldură în casă, iar ceilalți trei ajung să iasă pe horn și să pierdem acea energie fie din pricina casei ineficiente, fie din pricina sobei ineficiente”, a declarat Mircea Fechet.
Jurnalistul Val Vâlcu a întrebat: „Deci, cel care își pune centrală pe lemne nu se va confrunta cu riscul că vin verzii și îi interzic acest lucru?”.
„Niciodată! Sunt comunități care se încălzesc cu lemn de foc de sute de ani. Dacă oamenii stau la pădure, ce rost are să mă duc eu acolo cu rețeaua de gaz sau să car curentul electric cine știe de unde, de la sute de kilometri, când omul acela se poate încălzi cu lemn de foc, sursă regenerabilă?”, a răspuns oficialul.