Cercetătorul Laurențiu Ciornei de la Academia Română a discutat în emisiunea #Rezist de la DC News TV despre un proiect de management al spațiilor verzi și al parcurilor din București pe care l-a propus acum doi ani la invitația primarului Nicușor Dan.

Ciornei a subliniat că acest ghid era necesar deoarece Primăria București nu dispunea de un astfel de document până atunci.

„Am făcut un ghid de management al spațiilor verzi și al parcurilor. Nu exista. Și acum mă uit cu groază,” a spus Ciornei, explicând că una dintre recomandările sale a fost tăierea arborilor uscați care prezintă pericol pentru siguranța publică.

Scannerele fac toată treaba

Moderatoarea emisiunii, Oana Stănciulescu, a menționat că primarul Nicușor Dan ar fi dorit să aprobe fiecare acțiune de acest tip pentru a preveni abuzurile, însă Ciornei a subliniat că există metode clare și simple de a evalua starea de sănătate a arborilor, cum ar fi utilizarea scannerelor specializate.

„Arborele poate arăta bine pe exterior, dar pui un scanner și vezi dacă este bolnav sau nu. Este simplu,” a explicat el, adăugând că asemenea evaluări sunt esențiale nu doar în mediul urban, ci și în păduri, unde bolile arborilor pot avea consecințe serioase.

Ghidul spațiilor vezi, de maximă importanță

Ciornei a evidențiat importanța acestui ghid pentru Primărie, deoarece oferă un cadru structurat și profesional pentru gestionarea spațiilor verzi, contribuind astfel la prevenirea accidentelor cauzate de copaci bolnavi sau uscați.

Problema arborilor care stau să cadă în Capitală este una de amploare. Am încercat să adunăm laolaltă mai multe incidente din primele nouă luni ale acestui an, iar situația este cel puțin îngrijorătoare:

20 ianuarie: 59 de copaci au fost prăbușiți de o ninsoare serioasă, iar zeci de autoturisme au fost avariate.

4 februarie: Un copac s-a prăbușit la un loc de joacă din Parcul Bordei. Nimeni nu a fost rănit. Primarul General a declarat la acea vreme: „Sunt două milioane de copaci în București, da, se mai întâmplă ca ei să mai cadă”.

27 mai: O creangă de arbore s-a prăbușit peste doi tineri în Parcul Bazilescu. Un tânăr a suferit răni superficiale, însă fata care îl însoțea a fost rănită grav și a ajuns la spital în stare critică. Nu au mai existat actualizări în presă despre acest caz.

26 iunie: Un copac s-a prăbușit pe Calea Dorobanților, avariind un imobil și blocând bulevardul. Incidentul a avut loc după miezul nopții și nu au existat victime.

2 iulie: Peste 20 de copaci s-au prăbușit în urma unei furtuni în Capitală, iar unii dintre arbori au căzut peste autoturisme.

11 iulie: 31 de copaci au fost puși la pământ de vântul puternic, iar mai multe mașini au fost grava variate.

22 iulie: Mai mulți arbori au fost doborâți de furtună, printre care unul masiv pe Bulevardul Kiseleff, aproape de Piața Victoriei, blocând aproape integral șoseaua.