Într-un interviu pentru DC News TV, Dr. Bogdan Valeriu Marțian, șeful secției de chirurgie generală și directorul medical al Spitalului Clinic SANADOR, a vorbit despre calculii biliari, denumiți popular „pietre la fiere”.
Pietrele la fiere sunt depuneri de material solidificat care se formează la nivelul vezicii biliare sau a ductelor biliare. Calculii biliari pot varia de la dimensiunea unui grăunte de nisip până la dimensiunea unei mingi de golf.
Riscurile pietrelor la vezica biliară
Pietrele la vezica biliară (calculi biliari) pot pune serios în pericol sănătatea unei persoane, conducând la complicații majore.
Deși colecistectomia laparoscopică a devenit una dintre cele mai comune intervenții chirurgicale datorită riscurilor mici și a recuperării rapide, dezbaterile privind necesitatea extirpării veziculei biliare continuă între specialiști.
„Colecistectomia laparoscopică a devenit cea mai frecventă operație în chirurgie, pentru că este relativ ușoară, facilă, cu riscuri foarte mici de complicații postoperatorii. Deși indicația pentru extirparea veziculei biliare purtătoare de calculi este discutabilă între specialități, ea rămâne o practică obișnuită.
Interniștii gastroenterologi nu recomandă extirparea veziculei biliare purtătoare de calculi, dar păstrarea acesteia poate presupune riscul unor complicații”, a spus Dr. Bogdan Valeriu Marțian la DC News TV.
Potrivit specialistului, pot apărea complicații grave precum colecistita acută, perforația veziculei biliare sau chiar peritonita biliară, o formă foarte gravă de peritonită. De asemenea, există riscul de icter mecanic, dacă una dintre pietre pleacă pe canal.
Pancreatita acută este „o boală totalmente imprevizibilă, dar, din fericire, majoritatea cazurilor sunt cazuri simple. Există însă și forme acute, și există și forme supraacute, unde mortalitatea depășește 80%, indiferent ce am face”, a explicat medicul.
Când apare cancerul de vezică biliară?
Pietrele biliare prezente pentru o perioadă îndelungată pot conduce la complicații severe, inclusiv la dezvoltarea unui cancer de vezică biliară. După 15 ani de la formarea calculilor, riscul de apariție a acestui tip de cancer crește semnificativ, fiind considerabil mai ridicat în comparație cu restul populației.
Această formă de cancer este, de obicei, descoperită într-un stadiu avansat, deoarece vezica biliară este situată foarte aproape de ficat, permițând cancerului să se extindă rapid la acest organ. Din acest motiv, intervenția chirurgicală de colecistectomie este adesea justificată, mai ales dacă pacientul prezintă simptome.
„O altă complicație, mai ales la pacienții purtători pentru vreme îndelungată de calculi biliari, este că, dacă aceștia stau mai mult de 15 ani pe loc, riscul de a face un cancer de vezică biliară este mare. Mai mare decât la restul populației.
„Ori, cancerul de vezică biliară este, de la bun început (din momentul în care îl descoperim), aproape întotdeauna un cancer avansat, pentru că vezica biliară este lipită de ficat și cancerul avansează la ficat. Deci se comportă ca și când ar fi metastatic hepatic de la bun început. Astea sunt niște riscuri care justifică, în bună măsură, colecistectomia, dacă există și simptomatologie”, a explicat Dr. Bogdan Valeriu Marțian.