Laurențiu Ciornei, cercetător științific la Academia Română și coordonator al Departamentului de Biodiversitate Silvică, a evidențiat în emisiunea #Rezist de la DC News TV problemele grave cu care se confruntă sectorul forestier din România, punând accent pe influența negativă a politicului care profită și încurajează lipsa unui cadastru forestier.

România, fără cadastru forestier

Ciornei a subliniat că, deși au trecut cinci ani, România nu dispune încă de un cadastru forestier complet, ceea ce permite multora să cumpere lemn ilegal pe care îl tranzacționează ulterior pe influență:

„Spuneam de presiunea pe care o face politicul, aici avem o mare problemă. Nu avem cadastru forestier de cinci ani, deși m-am întâlnit cu nenumărați demnitari din zona aceasta, iar cu ministrul Mediului vorbesc dacă nu săptămânal, măcar o dată la două săptămâni. (…) De ce? Pentru a se putea fura.

În momentul în care nu ai o statistică exactă, atunci poți să umfli. Aici sunt și asociații, ONG-uri, care au o agendă și care au motive să vândă frică. Fiind alarmiști, își fac agenda, dar din punctul meu de vedere au fost ONG-uri care au făcut mai mult rău. În pădure se cumpără mai degrabă, nu se fură. Îți cumperi lemn, iar cu lemn îți cumperi influență”, a transmis Laurențiu Ciornei la DC News TV.

Vin ordine de la cel mai înalt nivel

El a adus în discuție și situația critică din Maramureș, unde tăierile ilegale sunt frecvente:

„Mă uitam că în Maramureș este jale. Acolo nu mai poți să faci nimic. Se taie ilegal, nu vorbim de defrișări. Stejarul este luat și băgat de oameni la foc, iar pădurea românească se transformă în cenușă și rumeguș mult prea repede”.

Cercetătorul a menționat un exemplu concret de influență politică asupra gestionării resurselor forestiere: „A venit un senator și a sunat șeful de Ocol Silvic pentru că-și cumpărase o casă și avea nevoie să-i facă cineva gard”. Acest tip de intervenție politică, susține Ciornei, pune presiune pe angajații silvici care sunt obligați să îndeplinească astfel de cereri neoficiale din cauză că numirile sunt politice, generând un lanț vicios în urma căruia toți actorii implicați se aprovizionează cu lemn furat.

Țara în care cei bogați primesc gratuități

Jurnalista Oana Stănciulescu, realizatoarea emisiunii, a remarcat ironic că „în țara asta, cei bogați primesc moca tot felul de chestii”.

Ciornei a continuat, explicând cum lanțul corupției se extinde de la nivelul senatorilor până la muncitorii din gater, care sunt forțați să furnizeze cherestea pentru astfel de cereri neoficiale.

„Pădurarul primește ordin să vină cu 7 mc de scândură, iar cel cu gaterul spune «Este curentul meu, sunt muncitorii mei». Și uite de la un senator care a vrut să-și facă o casă unde se poate ajunge. Pădurarul trebuie să mănânce și el, deci este un întreg lanț,” a concluzionat Ciornei, subliniind complexitatea și adâncimea corupției din domeniul silvic.

*Imagine realizată de Mihai Lucîț.