Analistul politic Bogdan Chirieac a discutat marți dimineață la Antena 3 CNN despre dinamica politică actuală din România, subliniind că singura alianță care are susținere și validare pe plan extern este cea dintre PSD și PNL.

Despre turbulențele din coaliția de guvernare înainte de următoarele tururi de alegeri de la final de an, Chirieac a spus:

„Este campanie electorală. Deocamdată, singura alianță acceptată și verificată în plan extern este PSD – PNL. Nici «ai mei», USR, nu s-au mai calificat după excesele care s-au făcut când au fost la guvernare. Cât despre varianta AUR, mi se pare că este pusă așa… deși AUR s-a așezat bine în Parlamentul European. Este în Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, deci este alături de Giorgia Meloni. Dar venirea AUR la guvernare în decembrie anul acesta este puțin probabilă”.

PSD și PNL se concentrează pe propriile mesaje

„Cele două mari partide încearcă să se separe, mai ales PNL vrea să spună că nu este ca PSD, deși ministrul lor liberal de Finanțe a majorat aberant taxele și impozitele, pune impozite pe proprietăți mai scumpe. Marcel Boloș și-a atacat propriul electorat liberal, deși ei spun acum că n-au treabă cu socialiștii. La socialiști te aștepți la astfel de mișcări, fiindcă fac un fel de haiducie, iau de la cei care produc și își dau lor”, a adăugat analistul Bogdan Chirieac.

Reforma pensiilor, cu turbulențe

Scandalul pensiilor, potrivit lui Chirieac, rămâne un punct nevralgic în campania electorală. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a încercat să atenueze impactul acestei probleme prin discursuri care subliniază respectul între generații și importanța seniorilor, dar Chirieac avertizează că fără o comunicare adecvată, PSD riscă să piardă o parte semnificativă din electorat.

Chirieac a evidențiat și provocările pe care le va aduce reforma statului, în special în sectoare considerate „putrede” precum justiția și administrația publică, sugerând că adevăratele dificultăți vor apărea atunci când aceste sisteme vor fi reformate.

El a menționat și problemele economice iminente, subliniind că guvernul va trebui să facă față unor tăieri bugetare masive, deși, în realitate, statul se va împrumuta pentru a acoperi deficitul. „Serviciul datorii externe este mai scump decât educația și sănătatea la un loc în momentul acesta,” a avertizat Chirieac, indicând gravitatea situației financiare actuale.