Într-un interviu pentru DC News, Vladimir Poroch, medic primar în îngrijire paliativă, a discutat despre această abordare care contribuie la îmbunătățirea calității vieții pacienților cu boli grave și a familiilor lor, pe perioada confruntării cu problemele asociate bolilor cronice incurabile.
Cuvântul „paliativ” provine din latină, „pallium”, care înseamnă a proteja, a apăra sau a ascunde (sub o mantie), având scopul de a ocroti. Deși conceptul de îngrijiri paliative este relativ nou în peisajul medical din țara noastră, el reprezintă totuși o piatră de temelie în practica medicală.
Îngrijirea paliativă: când și unde a luat naștere în România?
Îngrijirea paliativă în România are o istorie relativ recentă, începuturile sale datând din anii ’90, când pionierii de la Hospice Casa Speranței din Brașov au adus acest concept în țară. Cu toate că nu am ajuns încă la nivelul unor țări cu o tradiție de lungă durată în domeniu, precum Marea Britanie, Germania sau Italia, România a înregistrat progrese semnificative.
„Istoria îngrijirii paliative în România este relativ recentă. Prin anii ’90 și ceva, au fost pionieri colegii de la Hospice Casa Speranței din Brașov, care au adus, practic, îngrijirea paliativă în România, au dezvoltat acolo centrul de studii în îngrijiri paliative și au înființat centrul medical din Brașov, unitate recunoscută în Sud-Estul Europei. (…)
Deși nu suntem încă la nivelul altor țări, cu tradiție mare în îngrijirea paliativă, de pildă Marea Britanie, Germania sau Italia, totuși s-au înregistrat progrese semnificative în România. Ne-am dezvoltat pe toate palierele, inclusiv în educație și în extinderea serviciilor. Sunt peste 100 de unități de îngrijiri paliative în România”, a spus Vladimir Poroch la DC News.
Ce este îngrijirea paliativă și cum trebuie aplicată corect?
Îngrijirea paliativă se concentrează pe ameliorarea suferinței și îmbunătățirea calității vieții pacienților care se confruntă cu boli grave, cum ar fi cancerul, afecțiunile cardiovasculare, afecțiunile neurologice progresive și alte boli terminale.
Scopul principal al îngrijirii paliative este de a oferi confort și sprijin atât pacientului, cât și familiei sale. Îngrijirea paliativă este multidisciplinară și implică o abordare holistică a îngrijirii pacientului.
„Chiar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) stipulează că dreptul la îngrijire paliativă este un drept fundamental al omului și recomandă guvernelor țărilor care aderă, și România a aderat, evident, la toate aceste recomandări și directive, să dezvolte servicii, cadrul legal, medicație, ș.a.m.d. pentru îngrijiri paliative”, a explicat medicul.
Specialistul a continuat: „Mai multe definiții, inclusiv cea dată de OMS pentru îngrijirea paliativă, pun accentul pe tratamentul impecabil al durerii, durerea fiind într-adevăr un simptom foarte prevalent. (…)
Obiectivul nostru, scopul îngrijirii paliative, nu este vindecarea bolii, ci creșterea calității vieții pacientului prin oferirea unui tratament de tip simptomatic, deci controlul simptomelor, și tratament suportiv. Abordarea este holistică, pentru că se adresează atât suferințelor existente pe planul fizic al ființei umane, dar și în plan emoțional”.