În cadrul emisiunii „DC Anima”, nutriționistul și antrenorul Cătălin Croitoru a vorbit despre importanța activității fizice pentru sănătate, concentrându-se pe exercițiile fizice de zi cu zi, nu pe sportul de performanță. 

Rolul exercițiilor fizice în menținerea stării de sănătate

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) descrie activitatea fizică drept orice mișcare a corpului realizată de mușchi, care necesită energie. Aceasta include toate tipurile de mișcare, fie în timpul liber, în deplasări sau ca parte a muncii. Activitatea fizică, indiferent dacă este de intensitate moderată sau ridicată, are numeroase beneficii pentru sănătate. 

Potrivit antrenorului Cătălin Croitoru, mișcarea este esențială pentru menținerea sănătății și funcționalității corpului. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, lipsa activității fizice poate duce la pierderea capacității fizice și la apariția problemelor de sănătate, cum ar fi durerile articulare. 

„În primul rând, e un principiu de bază în mișcare: dacă nu îți folosești corpul, îl pierzi. Dacă nu se simte util, dacă nu se simte funcțional, corpul începe să își retragă energia din membrele noastre și, dacă noi nu ne folosim capacitatea aceasta de a ne mișca, noi vom pierde în timp. Sedentarismul este «o investiție» în a fi un bătrân bolnav, cu dureri articulare. 

Cu cât ne mișcăm mai mult, cu atât articulațiile noastre se ung, dacă vrei, pentru că se produce lichid sinovial. Un alt lucru este că, atunci când ne mișcăm, corpul nostru se pune în funcțiune în întregime și folosește nutrienții pe care noi i-i dăm. Se circulă mai bine, dacă te gândești la tine ca la un sistem de țevi – toate conductele tale vor fi desfundate”, a spus Croitoru la DC News TV.  

Ce înseamnă să faci mișcare, de fapt?

Conform celor spuse de antrenor, mișcarea nu ar trebui să se limiteze la tipare liniare, cum sunt cele pe care le vedem frecvent în sălile de sport, unde oamenii fac exerciții repetitive. Corpul uman nu este conceput pentru mișcări rigide și mecanice, ci pentru o varietate de mișcări naturale.  

„Și ce înseamnă să faci mișcare? Te duci la sală și vezi că oamenii fac flexii – se mișcă în tipare, tipare liniare. Dar omul nu este făcut să se miște liniar. Nu o să mergi pe stradă asemenea unui robot. Nu o să te apleci ca într-o genuflexiune, cu spatele drept și genunchii puțin în exterior. (…) 

Noi, ca oameni, avem un spectru foarte larg de mișcări. De ce aș recomanda ca oamenii să se miște altfel decât la sală și să practice un sport? Pentru că își pot antrena propriocepția, aici mă leg și de atenția aceea pe care o antrenezi. Devii atent. Propriocepția înseamnă să știi unde îți este corpul în spațiu, chiar dacă ai ochii închiși.  

Un exercițiu pe care îl poate face cineva oricând este să stea într-un picior, cu ochii deschiși, și să se uite la tavan. Să vadă cât rezistă fără să se dezechilibreze. (…) Și o să vezi că e dificil. Cu cât ești mai atent, mai conștient de corpul tău, îți este mai greu să te accidentezi”, a explicat Cătălin Croitoru.