În emisiunea „DC Anima”, nutriționistul și antrenorul Cătălin Croitoru a împărtășit câteva secrete pentru gestionarea greutății corporale și recâștigarea controlului asupra alimentației zilnice, contribuind astfel la un stil de viață sănătos.
Responsabilitatea, o superputere în controlul greutății
Responsabilitatea este cheia în recâștigarea controlului asupra alimentației și greutății. Cătălin Croitoru, nutriționist și antrenor, a explicat că asumarea responsabilității pentru alegerile alimentare îți oferă puterea de a schimba ceea ce nu funcționează în viața ta.
„Totul se rezumă la a-ți lua viața în propriile mâini. Este o responsabilitate. (…) Cineva o să vină către mine și o să-mi spună: «Mănâncă asta, că e bună, și asta, și asta». O să devin gras pentru că am mâncat tot ce a spus el, dar, până la urmă, este alegerea mea că am mâncat. Nu mi-a băgat nimeni pe gât. Eu am ales să mănânc chipsurile, eu am ales să mănânc carne. Sau eu am ales să mănânc sănătos. E vorba de răspundere și de responsabilitate.
În momentul în care eu sunt responsabil, nu mai sunt victimă. Ba dimpotrivă, responsabilitatea vine la pachet cu o superputere. Dacă îți asumi responsabilitatea pentru tot ceea ce se întâmplă în viața ta, vei înțelege că tot ce ai realizat este rezultatul alegerilor tale și, în același timp, vei putea să alegi să și schimbi.
Dar, dacă tu nu ești responsabil pentru asta, ci altcineva este, automat ești victimă. Din poziția de victimă nu ai capacitatea de a te ajuta singur. Alegerea este liberul arbitru și este cea mai mare putere pe care noi o avem”, a spus Cătălin Croitoru la DC News TV.
Metode practice de a-ți controla porțiile
Pentru a te ajuta să mănânci mai echilibrat și să devii mai conștient de alegerile tale alimentare, nutriționistul propune un truc simplu: lasă întotdeauna câteva înghițituri în farfurie. Această mică schimbare te va ajuta să te conectezi mai bine cu nevoile reale ale corpului tău și să eviți mâncatul bazat pe obiceiuri.
„Uite ceva foarte simplu: încearcă să mănânci cu trei înghițituri mai puțin la fiecare masă. Atunci când ai o mâncare în fața ta, mănâncă, dar când mai ai trei mușcături, trei dumicați, lasă-i pe aceia în farfurie. Și fă acest lucru la fiecare masă. Nu vei muri de foame, dar se întâmplă un proces de conștientizare.
Pentru că în momentul în care tu ai mai puțin de mâncat, tu devii conștient de ceea ce ai. Vrei să savurezi și nu mai ești inconștient de modul în care mănânci. Este o diferență între mâncatul de principiu (când vrei să termini tot din farfurie – n.r.) și mâncatul de nevoie. Cel mai important este mâncatul de nevoie, iar corpul tău îți spune când ai nevoie de mâncare cu adevărat”, a punctat Cătălin Croitoru.