În cadrul emisiunii „Academia de Sănătate” de la DC News TV, Dr. Michael Schenker, medic oncolog, și Dr. Bogdan Tănase, medic chirurg, au abordat problema cancerului pulmonar, începând de la depistare și până la tratamentul chirurgical.
Ce este cancerul bronhopulmonar?
Cancerul pulmonar este o boală care se dezvoltă în tăcere, manifestând simptome abia în stadiile avansate, când șansele de vindecare sunt mai mici. În România, doi din zece pacienți diagnosticați cu cancer suferă de o formă oncologică la nivelul plămânilor.
Potrivit estimărilor Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene, cancerul pulmonar este cea mai frecventă cauză de deces prin cancer, afectând în special persoanele cu vârsta între 45 și 65 de ani. Totodată, statisticile medicale arată că această boală este mai des întâlnită la bărbați decât la femei, una dintre explicații având legătură cu obiceiul de a fuma.
Cancerul bronhopulmonar apare atunci când celulele anormale încep să se dezvolte în plămâni, formând o tumoră. Aceste celule pot migra din plămâni prin fluxul sangvin sau limfatic, ajungând la alte organe unde pot continua să se dezvolte.
Despre prevenție și tratament chirurgical
Dacă este depistat într-un stadiu incipient, tratamentul chirurgical poate influența semnificativ evoluția bolii, oferind pacienților șanse mult mai mari de recuperare. Intervenția chirurgicală timpurie poate fi decisivă în lupta împotriva cancerului bronhopulmonar.
„Acest diagnostic beneficiază de tratament chirurgical dacă este depistat în stadii incipiente, tratamentul chirurgical fiind, de cele mai multe ori, urmat de un prognostic foarte bun. Dintre toate tipurile de cancer, pentru cel pulmonar, tratamentul chirurgical are, într-adevăr, un impact major.
De aceea, este extrem de important să putem depista în stadii cât mai mici această boală”, a spus Dr. Michael Schenker la DC News TV.
Întrebat câte cazuri sunt depistate în fiecare an, medicul oncolog a răspuns: „Din datele pe care le putem accesa astăzi, cifrele variază între 8.000 – 9.000 și 12.000, deci undeva la 10.000 – 11.000 sunt, cu siguranță, în fiecare an înregistrate în România. Dintre acestea, din păcate, în prezent marea majoritate, probabil peste 85-90% sunt de la stadiile III în sus”.
Metode de depistare a cancerului pulmonar
Deși există puține investigații cu adevărat utile pentru diagnosticarea timpurie a acestei boli, un instrument promițător este examenul computer tomograf cu energie joasă, explică specialiștii.
„Cancerul bronhopulmonar nu beneficiază de foarte multe investigații utile. Însă, avem la îndemână acest examen computer tomograf cu energie joasă, care poate fi efectuat în cazul unui om al cărui diagnostic nu a fost stabilit și, poate, nu este nici suspicionat, participă la un program de screening, deci nu are o simptomatologie.
Este o examinare care nu are efecte nocive importante asupra organismului, dar, în același timp, poate să depisteze noduli de dimensiuni mici. Aceasta este investigația centrală pe care se poate baza un program de screening pentru cancerul pulmonar.
Celelalte investigații nu au o sensibilitate sau o specificitate atât de mare încât să poată servi ca și modalități de depistare precoce – radiologia convențională sau alte metode imagistice care ar putea să fie folosite”, a mai spus Dr. Schenker, medic primar oncologie medicală.