Într-o nouă ediție a emisiunii „Părinți Prezenți”, psihologul clinician și analistul comportamental Violeta Mihalașcu, alături de moderatoarea Loredana Iriciuc, au vorbit despre tantrumul la copii, un episod extrem de stresant în viața oricărui părinte. 

Ce este tantrumul și cum se manifestă?

Tantrumurile ar trebui privite ca momente esențiale în dezvoltarea emoțională a copiilor, a subliniat Violeta Mihalașcu la DC News TV. Dacă părinții își gestionează propriile emoții și rămân calmi, ei pot oferi sprijin adecvat copiilor lor. Tantrumurile apar atunci când o persoană este copleșită emoțional de un eveniment stresant, afectând atât copiii, cât și adulții. 

„Aș vrea să schimbăm un pic perspectiva asupra tantrumului și să îl înțelegem ca un moment extrem de important în dezvoltarea emoțională a copilului. Atunci, cred că părinții ar reuși să se calmeze în primul rând pe ei înșiși și să rămână pe aceeași baricadă cu copiii.  

Tantrumul este un moment în viața oricărei persoane în care resursele emoționale sunt depășite de evenimentul stresor cu care se confruntă acea persoană. Asta înseamnă că tantrumul poate apărea și la copiii foarte mici și la școlari, dar și la adulți”, a explicat psihologul.  

Ea a punctat că tantrumurile nu se termină odată cu vârsta, ci odată cu exersarea și dezvoltarea abilităților emoționale – reglare emoțională.   

Cânt apar și cum le gestionăm?

Întrebată când apar tantrumurile, Violeta Mihalașcu a explicat că nu există o vârstă exactă, dar acestea încep de obicei în jurul vârstei de 1 an, pe măsură ce bebelușul își dezvoltă abilități mai avansate, inclusiv cele motrice. 

„Până într-un, toate aceste momente în care resursele copilului sunt depășite de situațiile în care se află, ele sunt explicate mai degrabă prin nevoi fiziologice, la care părinții sunt instinctiv descurcăreți. Imediat le identifică, au soluțiile foarte clare, le pun în practică și criza se rezolvă”, a punctat Mihalașcu. 

Potrivit psihologului, „tantrumurile de la 1 an nu arată precum cele de la 2 ani sau 3-4 ani, când copilul este mult mai puternic fizic și verbal, iar tantrumurile sunt și ele mai spectaculoase”. 

Tantrumurile apar atunci când nevoile fiziologice sau psihologice ale copilului nu sunt îndeplinite. Mai târziu, și dorințele acestuia pot declanșa astfel de reacții. 

Copiii apelează la tantrumuri pentru a „scădea nivelul intensității emoției pe care o simt în momentul respectiv. Să poată să trăiască la un nivel minim”. 

„Pe măsură ce copiii cresc și devin din ce în ce mai inteligenți, pot apela la ele și din alte motive, cum ar fi nevoia de a convinge părintele să facă anumite lucruri”, a mai spus Violeta Mihalașcu, analist comportamental.