În cadrul emisiunii „DC Anima”, nutriționistul și antrenorul Cătălin Croitoru a vorbit despre câteva mituri care însoțesc dieta vegană și veganismul, evidențiind percepția greșită legată de necesarul de proteine. Potrivit specialistului, un consum excesiv de proteine poate chiar dăuna organismului.  

Care este necesarul zilnic de proteine?

Într-o perioadă în care se pune un accent tot mai mare pe consumul de proteine, nutriționistul și antrenorul Cătălin Croitoru demontează mitul conform căruia avem nevoie de cantități mari de proteine pentru a fi sănătoși. 

„M-aș lega de faptul că avem nevoie de o cantitate mare de proteină. Nu avem nevoie. Necesarul de proteină pentru o persoană normală pleacă de la 0,8 g per kg/corp. S-au făcut niște studii și au arătat că 2 g proteină per kg/corp îți asigură necesarul ca să construiești masă musculară. S-au dus unii și către 3 g. Dar cum depășești pragul acesta de 2, taxezi corpul și organele într-un mod irecuperabil de multe ori.  

Dacă o persoană obișnuită consumă suficient de multă linte într-o săptămână, își atinge necesarul de proteină. Și se consumă și foarte ușor. În supermarket, găsim doar două tipuri de linte: roșie și verde, foarte rar galbenă. Dar, dacă te duci la un magazin asiatic, vei vedea acolo până la 16 feluri de linte. Multe feluri de fasole”, a spus Cătălin Croitoru la DC News TV. 

Proteine de origine animală sau vegetală? 

Întrebat dacă proteina animală este esențială pentru a ne menține sănătatea, specialistul a răspuns: 

„Nu este adevărat. În schimb, carnea are un spectru complet de aminoacizi de care corpul are nevoie și pe care poate să îi folosească. Dar ne taxează foarte mult. Și atunci, punem în balanță: care sunt beneficiile VS. Dezavantaje. Mănâncă o săptămână fără carne și vezi cum te simți. Degeaba vorbesc eu, dacă nu experimentezi tu. Devine adevărul tău și ești convins de chestia asta doar în momentul în care ai experimentat”. 

El a vorbit despre importanța unei diete variate, arătând că poți obține toți aminoacizii esențiali din surse vegetale, fără a fi nevoie să consumi carne. 

„Ai un spectru de aminoacizi pe care îi poți lua din diferite alimente. Poți să faci o combinație între linte, mazăre, orez – nu toate la aceeași masă, ci pe parcursul a mai multe zile – astfel, corpul tău primește toți aminoacizii de care are nevoie. Făcând acest lucru, el are materie primă să regenereze țesuturile. Diversitatea este iarăși o chestie importantă atunci când mănânci. Ai la dispoziție și fasole și linte și legumele peste care nu poți sări… Ai o mulțime de beneficii dacă mănânci mai multe legume, mai diversificat. De ce? Pentru că în legume găsești toți nutrienții, micronotrienții de care aven nevoie”, a punctat nutriționistul.