În cadrul emisiunii „DC Anima”, dedicată iubitorilor de animale, nutriționistul și antrenorul Cătălin Croitoru a discutat despre riscurile asociate consumului de carne, dar și despre impactul pe care acesta îl are asupra sănătății. El a subliniat diferențele între obiceiurile alimentare ale strămoșilor noștri și alegerile pe care le putem face astăzi. 

Consumul de carne: o necesitate sau o alegere?

Într-o discuție deschisă cu moderatorul Tudor Tim Ionescu, Cătălin Croitoru, nutriționist și antreprenor, a abordat subiectul consumului de carne dintr-o perspectivă istorică și culturală. El a explicat cum obiceiurile alimentare ale strămoșilor noștri erau dictate de condițiile geografice și de lipsa opțiunilor disponibile la acea vreme. 

El a subliniat că, spre deosebire de strămoșii noștri, noi avem acces, în prezent, la o diversitate de alimente vegetale care ne permit să ne hrănim fără a fi dependenți de carne. 

„Oamenii care mâncau carne atunci (strămoșii noștri – n.r.) nu aveau agricultura pe care noi o avem acum. Ei nu aveau posibilitatea și cunoștințele de a face dintr-o grădină o diversitate, o gamă largă de fructe și legume. Ei mâncau carne, mai ales în zona de stepă sau în zona aridă, pentru că nu aveau alte posibilități. Mergi la poli, de unde sunt eschimoșii, și spune-mi și mie de unde ar fi putut ei să își ia legume. Și, atunci, sunt obligați să mănânce carne. Sunt obligați să vâneze.  

În România, într-o zonă de câmpie, oamenii se bazează mai mult pe grâne și pe legume. Mai mult pe legume, în ultima perioadă pe cereale. (…) Cei care spun că nu se poate, că noi suntem carnivori, nu iau în considerare faptul că cei care mâncau carne, strămoșii noștri, mâncau pentru că erau nevoiți să facă asta. Acum nu mai este nevoie”, a spus Cătălin Croitoru.  

Cât de sănătoasă este carnea, de fapt?

Întrebat ce se întâmplă cu carnea odată ce este ingerată, nutriționistul a precizat că în corpul nostru începe procesul de putrefacție. El a atras atenția asupra faptului că organismul depune un efort considerabil pentru a gestiona bacteriile și chimicalele din carne, mai ales în cazul celei procesate. 

„Legat de sănătate, trebuie să știm ce se întâmplă cu carnea odată ce am ingerat-o. Dacă iei o bucată de carne și o pui acum, aici, pe birou și o lași toată ziua sau până mâine dimineață, ce crezi că se întâmplă cu ea? Începe să intre în putrefacție. Pentru că are căldură și este umezeală. Ce crezi că se întâmplă în interiorul nostru odată ce am mâncat carne? Va începe să genereze bacterii, iar corpul nostru va lupta mai mult ca să țină în echilibru bacteriile nocive în raport cu cele benefice. Asta va fi munca pe care el o va depune. 

Carnea, dacă o mâncăm crudă, stă în corpul nostru până la 75 de ore. Dacă o mâncăm gătită, stă până la 50 de ore. Atât durează din momentul în care o înghițim până ce o eliminăm. (…) Carnea procesată vine cu alte probleme… Sunt foarte multe chimicale, pe care corpul nostru nu le recunoaște și nu le poate asimila, dar, în același timp, depune efort ca să le elimine”, a declarat specialistul la „DC Anima”. 

Nutriționistul Cătălin Croitoru a explicat că energia noastră poate fi comparată cu un pahar de apă: jumătate din ea se irosește doar pentru a elimina toxinele din alimentele pe care le consumăm. 

„Imaginează-ți că tu ai energie cât este în paharul ăsta de apă și jumătate din ea o dai pentru a elimina lucrurile pe care tu le ai introdus în gură”, a spus Croitoru.