În cadrul campaniei „DC Educația Financiară”, Adina Călin, Director al Direcției Produse și Servicii Bancare din CEC Bank, a discutat, printre alte subiecte financiare importante, despre polița de asigurare de viață asociată creditelor. Este sau nu necesară?
Polița de asigurare de viață atașată creditelor
Când contractează un credit, oamenii sunt, în general, optimiști. Suma împrumutată de la bancă aduce schimbări pozitive: o locuință nouă, o mașină sau poate finanțarea unui vis mai vechi printr-un credit de nevoi personale.
Totuși, pe lângă avantajele imediate, nu trebuie să uităm de responsabilitatea care vine odată cu această decizie: banii trebuie înapoiați băncii, indiferent de ce se întâmplă cu cel care a contractat creditul. În plus, trebuie achitată și dobânda pentru fiecare rată.
De obicei, totul decurge fără incidente. Totuși, există și riscul ca persoana care a luat creditul să întâmpine probleme de sănătate sau să fie implicată în accidente care pot duce la deces sau invaliditate, ceea ce ar face imposibilă returnarea creditului.
„Asigurarea vine cu această doză de confort pentru cel care contractează un credit. Dacă vorbim despre creditul ipotecar, la acesta se poate atașa o asigurare de viață, pentru că este o investiție pe termen lung.
În general, creditele ipotecare merg pe 20-30 de ani și, pentru a nu lăsa datorii moștenire sau, mai rău, se întâmplă ceva, să nu fie probleme pentru restul familiei, este bine să-ți cumperi și o astfel de asigurare de viață, care să fie atașată creditului.
Pentru aceasta se plătește o mică sumă lunară, alături de rata creditului, dar, pe de altă parte, ai confortul că, indiferent ce se va întâmpla, ești acoperit atât ca individ, cât și ca familie vizavi de tot ce înseamnă rambursarea unui astfel de credit”, a explicat Adina Călin la DC News TV.
Greșeli comune în gestionare banilor
O greșeală comună în gestionarea finanțelor, subliniată de Adina Călin de la CEC Bank, este lipsa planificării din timp a economiilor. Ea a oferit exemplul unei persoane de 30 de ani, care se gândește rareori la economiile pentru pensie.
„Acum să recunoaștem… E firea umană, nu te gândești la peste 30 de ani. Ți-e greu. «Lasă, o să mai vedem noi până atunci». Doar că, din păcate, timpul trece destul de repede și cred că ar trebui să ne gândim de cât mai devreme”, a punctat ea.
Când vine vorba despre economisirea pentru pensie, este esențial să iei în considerare toate opțiunile disponibile, fie că optezi pentru o pensie privată, cum ar fi Pilonul II, sau pentru alte forme de economisire. Important este să începi acest proces cât mai devreme, deoarece, statistic, pensia pe care o vei primi va fi cu cel puțin 40% mai mică decât salariul activ pe care îl aveai înainte.
„Acum există destul de multe opțiuni în piață, fie că vorbim despre o pensie privată, acum există pensii private fără probleme – avem Pilonul II, dar se poate face și Pilonul III – există tot felul de variante de economisire din perspectiva pensiilor, important e doar să începem de undeva. Și, dacă se poate, să începem cât mai devreme. (…) Statistic vorbind, atunci când se iese la pensie, și acum vorbim de marea majoritate a pensionarilor, pensia scade cu cel puțin 40% față de salariul activ pe care îl aveai înainte”, a spus reprezentanta CEC Bank.