În cadrul emisiunii „DC Conducem”, Titi Aur, expert în conducere defensivă, a oferit noi informații despre siguranța rutieră. El a subliniat creșterea numărului de accidente, remarcând însă că, deși incidentele sunt mai frecvente, numărul victimelor a scăzut datorită progreselor tehnologice care fac mașinile mai sigure.
Numărul accidentelor rutiere este în creștere
Titi Aur, expert în conducere defensivă, a explicat în cadrul unei discuții la DC News TV că numărul real al accidentelor rutiere este mult mai mare decât cel raportat oficial. El a subliniat că multe tamponări nu ajung să fie înregistrate de Poliție din cauza constatării amiabile sau a înțelegerilor directe între conducătorii auto.
Deși statisticile arată o scădere a numărului de decese, aceasta se datorează în principal îmbunătățirii siguranței vehiculelor.
„Sunt foarte multe tamponări care nu ajung să fie raportate de către Poliție, pentru că există acea constatare amiabilă. Unele nu mai ajung nici măcar la asigurare, pentru că unul (dintre șoferi – n.r.) nu are asigurare și se înțeleg între ei… Deci accidentele sau tamponările sunt mult mai multe decât arată acele raportări cu morți, cu răniți, cu accidentați grav sau ușor.
Sunt foarte, foarte multe și sunt în creștere, deși Poliția Rutieră ne tot transmite că a scăzut și că scade numărul de morți. Într-adevăr, numărul de morți scade, pentru că mașinile sunt mai bune”, a spus Titi Aur.
Prețurile asigurărilor RCA au crescut semnificativ în ultimii 3 ani
Expertul în conducere defensivă a abordat și creșterea semnificativă a prețurilor pentru polițele RCA în țara noastră, explicând că aceste costuri sunt determinate de daunele produse în accidente, nu de veniturile românilor.
„Am văzut de curând un articol care spunea că a crescut RCA-ul în România, în ultimii trei ani, de trei ori. De ce a crescut? În primul rând, trebuie să înțelegem că mult stricăm, mult plătim. Nu avem cum să stricăm mult și să plătim puțin.
Am văzut comentariul unui specialist, unui economist de-al nostru chiar cunoscut, dar mi s-a părut foarte greșită abordarea, conform căreia polițele RCA ar trebui să fie raportate la veniturile românilor, la posibilitatea acestora de a plăti. Nu are nicio legătură RCA-ul, dar niciun fel de legătură, cu venitul românului sau al neamțului etc. Ci are legătură directă cu cât strici.
Iar când vorbim de cât stricăm, aici sunt iarăși multe lucruri de discutat. În ziua de astăzi, mașinile sunt din ce în ce mai sigure. O mașină mult mai sigură înseamnă morți sau răniți grav mai puțini în caz de accident, dar înseamnă stricăciuni mai mari la mașină. Iar asta pentru că, atunci când se lovesc două obiecte, o mașină de ceva sau de altă mașină ori de ceva fix, cu cât mașina va fi mai puțin rezistentă, cu atât vor fi mai multe victime. Cu cât vrem să avem mai puține victime, cu atât paguba materială va fi mai mare”, a punctat expertul.