În cadrul campaniei „DC Educația Financiară”, Adina Călin, director al Direcției Produse și Servicii Bancare la CEC Bank, a împărtășit câteva sfaturi prețioase pentru cei care doresc să își înființeze un IMM (Întreprinderi mici și mijlocii).
Planificarea și calcularea cheltuielilor în afaceri
Într-o intervenție la DC News TV, Adina Călin a vorbit despre cât de important este să te pregătești bine înainte de a deschide o afacere. Ea a subliniat că e esențial să ai un plan de afaceri clar și să îți calculezi cu atenție cheltuielile, fie ele fixe sau variabile. Deși cheltuielile variabile pot fi ajustate, cele fixe trebuie planificate cu grijă, mai ales pentru primele șase luni.
„În primul rând, ar trebui să-și facă un plan de afaceri și, apropo de acest pas, ar fi important să-și calculeze un minim de cheltuieli pe care le are de suportat, pentru că ele sunt fixe și variabile. Dacă la cele variabile mai putem scădea sau ajusta anumite lucruri, la cheltuielile fixe nu avem ce să facem. Și, atunci, măcar la nivel de cheltuieli fixe, cu ceva adaos pe o zonă de cheltuieli variabile, ar trebui să-și facă (un plan – n.r.) cel puțin pentru primele șase luni și, cumva, să găsească și sursele prin care va acoperi respectivele cheltuieli. Pentru că ele vin, nu se opresc.
Este foarte important pentru oricine pleacă la drum să își facă aceste minime calcule. Cred că această analiză, indiferent de situație, fie că vorbim despre o persoană fizică (PFA) care vrea să facă investiții sau de o companie, lucrurile ar trebui privite la fel. Este bine să analizăm înainte, să calculăm un pic. Niciodată nu o să fii la virgulă, dar este important ca, măcar în mare, să fii acolo în ceea ce tu îți estimezi”, a spus Adina Călin, reprezent CEC Bank.
Programe guvernamentale și importanța aportului propriu
În prezent, antreprenorii au la dispoziție diverse programe guvernamentale, precum Start-Up Nation și Femeia Antreprenor, care oferă sprijin pentru dezvoltarea afacerilor. Cu toate acestea, este esențial ca fiecare antreprenor să contribuie cu propriul capital, deoarece în primul an, susținerea afacerii depinde în mare măsură de resursele proprii.
„Din punctul de vedere al antreprenorilor, în momentul de față există tot felul de programe guvernamentale – Start-Up Nation, Femeia Anteprenor – noi suntem parte cam din toate aceste programe. (…) La fel, pe același mecanism, există și pentru cei care vor să își înființeze companii, dar, chiar și accesând programele guvernamentale, este nevoie să existe și aportul propriu.
Nu prea se poate să existe numai aport extern sau de la alte entități. Fiecare antreprenor trebuie să se gândească la faptul că și el trebuie să aibă un capital pe care să-l pună pe masă pentru că, în primul an, în general, cam el din propriul lui capital susține businessul”, a punctat Adina Călin.