Bogdan Hossu, liderul CNS – Cartel Alfa, una dintre cele mai puternice confederaţii sindicale din România, a vorbit recent, în cadrul emisiunii „Totul despre bani” de la DC News TV, despre majorarea salariului minim în România și despre Directiva 2041/2022 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.  

Creșterea salariului minim în România: Aliniere la directivele europene

Creșterea salariului minim în România urmărește alinierea la directiva europeană care cere ca salariul minim dintr-o țară să reprezinte cel puțin 50% din salariul mediu sau 60% din salariul median, a explicat Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa.  

„Slariul minim a fost majorat mai mult ca să se încerce să echilibreze și să îndeplinească România directiva legată de salariu decent la nivel european. Conform directivei, trebuia ca raportul dintre salariul minim brut și salariul mediu brut din România să reprezinte cel puțin 50%.  

Prin această creștere, s-a făcut. Să nu uităm că, anul trecut, s-a mai făcut o creștere falsă legată de acest lucru în octombrie, mai mult ca să rezolve problemele de balanță ale bugetului de stat decât să rezolve problemele salariatului”, a spus Bogdan Hossu la DC News TV. 

„Din punctul nostru de vedere, era preferabil să nu se facă o creștere a salariului minim, ci să se transfere o parte din taxele sociale care sunt plătite integral de salariat către angajator”, a continuat Hossu.  

Potrivit lui, Cartel Alfa a depus o plângere la Organizația Internațională a Muncii (ILO) privind nerespectarea unei convenții ratificate, în urma transferului total al taxelor de la angajator la angajat realizat de Guvernul României în 2018. 

Ordonanța incertă blochează majorările salariale în unele companii

Un blocaj politic din 2017 împiedică transformarea ordonanței în lege, creând incertitudine în rândul unor companii străine, care evită să majoreze salariile de teama abrogării ordonanței. Situația afectează atât angajații, cât și posibilitatea de a contesta actul la nivel european, a punctat Bogdan Hossu.  

„Din punct de vedere politic, din 2017, de când este Ordonanța dată în vigoare, în noiembrie, guvernele, că nu este unul singur, au fost cam șase în total, au blocat ieșirea acestei ordonanțe din Parlament. Pentru că noi nu o putem ataca la Uniunea Europeană decât în momentul când devine act normativ definitiv.  

Avem și probleme sociale, pentru că sunt anumite companii străine care încalcă legea tocmai din cauza ambiguității faptului că nu a ieșit ordonanța sub formă de lege, în sensul în care ei n-au majorat salariile brute ale angajaților de frica faptului că ordonanța va cădea în Parlament, adică se abrogă, și în momentul respectiv, practic, ei sunt obligați, dacă au mărit salariul brut, și nu mai pot să dea înapoi legat de acest lucru”, a declarat liderul Cartel Alfa în cadrul emisiunii.