Într-o nouă ediție a emisiunii „Ultrapsihologie”, invitatul Horia Ungurean a discutat alături de moderatoarea Ramona A. Dumitru și psihologul Radu Leca despre singurătatea după divorț și despre întrebările care te frământă odată cu luarea acestei decizii: Ce aspecte ale relației îți lipsesc cel mai mult? Ai simțit că ai avut sprijinul necesar din partea celor din jur în timpul și după divorț? Cât de des te simți singur de-a lungul unei zile?
Provocările psihologice ale divorțului
Într-o discuție sinceră la DC News TV, Horia Ungurean a reflectat asupra impactului emoțional pe care îl poate avea divorțul asupra vieții unei persoane. El a subliniat cum, după separare, momentele obișnuite din relație capătă o semnificație mai profundă. El a vorbit, de asemenea, despre cum legătura cu partenerul se degradează treptat, ducând la singurătate.
„După divorț, toate acele lucruri și momente – care înainte păreau obișnuite, fără o semnificație prea mare – acum par să aibă o importanță mult mai mare. Văd această ruptură dintr-o perspectivă diferită. Relația se construiește ca o scară, cu trepte: la început devii prieten cu acea persoană, apoi începi să ai încredere, să o admiri și să te atașezi de ea.
Însă, în cuplu, acest atașament poate să se destrame treptat, coborând pe scară – pierzi încrederea, atracția dispare, iar în cele din urmă rămâne doar prietenia, care și ea poate dispărea, lăsându-vă singuri. Ce este un om fără prieteni? Nu este el singur? (…)
Și, automat, acest lucru te duce în această zonă în care să simți această singurătate foarte mult. E același lucru pe care îl simte și o persoană care nu își găsește un cerc de prieteni”, a spus Horia Ungurean.
Cum să te vindeci de singurătate?
După un divorț sau o despărțire, este important să avem încredere în prieteni și apropiați, care ne vor primi întotdeauna cu brațele deschise, indiferent de situație. Grupurile de prieteni sunt mereu dispuse să accepte o persoană singură, fie că este divorțată, proaspăt despărțită sau fără partener, ne asigură Horia Ungurean.
„Atunci când suntem singuri, când am ieșit dintr-o relație, când suntem după divorț, ar trebui să avem încredere în prieteni, în apropiați, în întâlnirile acestea de socializare, pentru că ei ne vor primi așa cum suntem întotdeauna. Nu am întâlnit niciodată un grup de prieteni care să nu accepte o persoană singură, că e divorțată, că e proaspăt despărțită, că nu are copii sau nu are partener. Întotdeauna grupul te va primi. Tu trebuie să te lași, să ai curajul acesta, fără să-ți mai faci aceste scenarii în minte care te duc la a lua niște decizii, niște comportamente care nu te ajută să ieși din singurătate.
Câteodată, poți merge în zona în care să te simți vinovat și să te pedepsești pentru faptul că ești singur: «Eu merit să fiu singur. Pentru că uite ce am făcut. Uite ce s-a întâmplat. Eu nu merit să fiu cu cineva». Sunt tot felul de mecanisme din acestea pe care le poți avea în minte. Ele se trag de undeva din spate, ceea ce înseamnă că ar trebui să lucrezi, să explorezi, ca să poți să treci mai ușor peste divorț”, a punctat psihologul.