Într-o nouă ediție a emisiunii „DC Anima”, dedicată iubitorilor de animale, realizatorul Tudor Tim Ionescu a vorbit cu Aurelian Ștefan, medic veterinar cu o experiență de peste 20 de ani atât în România, cât și în Statele Unite, despre bunăstarea animalelor, importanța sterilizării și a combaterii comerțului, precum și despre piața animalelor de companie care a crescut cu peste 13%, comparativ cu anul trecut.
Țara noastră oferă un trai din ce în ce mai bun pentru animale
În contextul dezvoltării economice a României, se observă o îmbunătățire semnificativă a condițiilor de viață nu doar pentru oameni, ci și pentru animalele de companie, potrivit declarațiilor medicului veterinar, Aurelian Ștefan.
Prietenii noștri cu blană au acces la servicii veterinare avansate, precum tomografia computerizată (CT), dar și la hrană și condiții de trai, în general, mai ridicate. Calitatea vieții lor depinde în mare măsură de nivelul de trai al proprietarilor.
„România a crescut și s-a dezvoltat. Trăim, din punct de vedere economic, vremuri bune. Animalele au început și ele să trăiască din ce în ce mai bine, să acceseze servicii CT… Cele care stau pe lângă oameni care fac parte dintr-o pătură medie, de la medie în sus, trăiesc bine. Mănâncă bine, sunt duse la doctor. Oamenii accesează doctori, dar, din nefericire, România este o țară a extremelor crunte”, a spus Aurelian Ștefan la DC News TV.
Importanța sterilizării animalelor și combaterea comerțului
O problemă majoră cu care se confruntă multe țări, inclusiv România, este numărul mare de pui nedoriți care ajung în adăposturi, unde adesea sunt eutanasiați din lipsă de resurse și spațiu.
„Fiecare cetățean trebuie să înțeleagă că, dacă îți lași cățelul să facă pui și nu mai ai ce să faci cu ei și ajung la adăpost, ei vor fi eutanasiați. Deci, apucă-te și sterilizează-ți cățelul. Sterilizarea este de bază în tot ceea ce înseamnă planificare cu animalele”, a explicat medicul veterinar.
Aurelian Ștefan a vorbit, printre altele, și despre combaterea comerțului cu animale – „un comerț underground”.
„Cum îl combatem? Foarte greu… Întrebarea este: Ai cumpăra când știi că părintele acelui pui stă într-o cușcă de 70 cm x 70 cm, în fecale, căpușe, purici…? Ideea ar fi să adopți. Totuși, dacă nu vrei să faci asta, mergi acasă la cei ce vând puiul și vezi cum stă mama cățelului. Cheia este informația”, a mai spus Ștefan în cadrul emisiunii.