În cadrul campaniei „DC Educația Financiară”, Adina Călin, Director al Direcției Produse și Servicii Bancare din CEC Bank, a discutat despre depozite ca o modalitate eficientă de a-ți proteja economiile.
Economisirea în lei sau valută?
Poate te-ai întrebat, cel puțin o dată, în ce valută ar fi cel mai bine să îți păstrezi economiile. Adevărul este că nu există un răspuns simplu sau universal la această întrebare.
Fiecare persoană are propriul „simț”, circumstanțele sale și obiectivele particulare pe care le urmărește. Totuși, Adina Călin, Director al Direcției Produse și Servicii Bancare din CEC Bank, recomandă utilizarea valutei ca metodă de protejare a economiilor, oferind câteva motive bine întemeiate pentru această alegere.
„Prima sumă (din salariu – n.r.) ar trebui să meargă către zona de economisire, să avem un cont, fie că avem un cont de economii, fie că ne facem un depozit. Din experiența personală, am observat că funcționează mult mai bine să ne facem un depozit în valută și nu în lei, pentru că în valută este, practic, un pic mai greu să revii (la suma în lei – n.r.) dacă ai nevoie. Trebuie să faci schimb valutar… În schimb, cu depozitul în lei este mult mai ușor. L-ai lichidat și el s-a dus automat în contul de lei.
Cumva, trebuie să-ți creezi aceste mecanisme de a-ți îngreuna acel impuls de moment, atunci când îți dorești ceva sau vezi ceva într-un magazin, de a-ți lichida depozitul și de a cheltui banii pe moment. E bine să te gândești de mai multe ori. De aceea, cel puțin în cazul meu, funcționează cu schimbarea în valută”, a spus Adina Călin la DC News TV.
Importanța educației financiare în școli
În cadrul campaniei de promovare a educației financiare, Adina Călin de la CEC Bank a discutat și despre noțiunile financiare esențiale pe care ar fi bine ca elevii să le învețe în școli.
„Educația financiară ar trebui să înceapă cât mai devreme. Se poate face încă din grădiniță, când copiii încep să înțeleagă anumite concepte. Cred că e foarte bine să începem cu lucruri simple: ce înseamnă banii, care sunt bancnotele și care sunt instrumentele de plată pe care le folosim la noi în țară. (…)
Copiii ar trebui să fie învățați încă de la vârstele mici aceste noțiuni, inclusiv partea de pușculiță. E bine să deprindem această obișnuință de economisire cu acea pușculiță a lor, fie că primesc de la părinți, de la bunici sau cu ocazia zilei de naștere diferite sume de bani.
Copiii noștri sunt născuți în această epocă a consumerismului și a internetului și văd tot timpul câte ceva, tot timpul ar vrea să cumpere ceva. (…) De acolo, îl rugăm să contribuie și el de pușculița lui, punem și noi o parte. Dacă rămâne fără bani, atunci e clar că nu o să își mai poată permite niște achiziții pe viitor, pentru că el nu mai are de unde să contribuie”, a punctat Adina Călin.