În cadrul campaniei „DC Educația Financiară”, Adina Călin, director al Direcției Produse şi Servicii Bancare din cadrul CEC Bank, a vorbit despre modul în care putem gestiona mai bine bugetele personale și ale familiei, despre soluții de economisire, dar și despre importanța educației financiare. 

De ce este importantă educația financiară?  

Educația financiară este esențială pentru toate vârstele, deoarece ne ajută să înțelegem și să gestionăm mai bine banii. Fie că vorbim despre economisire, cheltuieli sau investiții, educația financiară ne oferă cunoștințele necesare pentru a lua decizii informate.  

Într-o discuție pentru DC News TV, Adina Călin a subliniat importanța educației financiare ca bază pentru orice inițiativă legată de bani, fie că este vorba despre stat, familie sau individ. 

„Educația financiară este importantă pentru toate vârstele, pentru că ne ajută să creștem această bunăstare a fiecăruia, ne ajută să înțelegem ce înseamnă finanțele, ce facem cu banii, cum îi folosim, cum îi cheltuim, cum îi investim și asta cred că este extrem de important pentru fiecare dintre noi.  

După cum știm, subiectul banilor este unul care este pe masa tuturor, fie că vorbim despre stat, despre o familie, un tânăr sau o persoană individuală. Fiecare este interesat de acest subiect, își dorește să aibă cât mai mulți bani, să își cumpere cât mai multe lucruri… De aceea, cred că cel mai important este să înceapă cu zona de educație și după aceea să treacă la ceea ce poate să facă, până la urma, cu banii”, a spus Adina Călin.  

Ce este stresul financiar și cum apare?  

O problemă cauzată adesea de lipsa educației financiare este stresul financiar – o problemă tot mai frecventă. Mulți oameni nu acordă atenție modului în care își gestionează banii, iar obiceiul de a cheltui o mare parte din bani după primirea salariului poate duce la dificultăți pe termen lung. 

„Chiar citeam despre acel stres financiar. Acesta vine din lipsa de educație financiară, prin faptul că nu ne uităm pe ce cheltuim banii, nu ne uităm ce să facem cu banii sau credem că, dacă încasăm un salariu, primul lucru este să mergem la magazin și să ne cumpărăm diverse bunuri. Lucrurile acestea nu ar trebui să fie, însă, primele pe lista noastră”, a declarat Călin.  

Cum să economisești bani?  

Economisirea este un obicei esențial și ar trebui să reprezinte o prioritate atunci când încasăm venituri. Deși nu ne naștem cu această abilitate, ea poate fi dezvoltată prin practică de-a lungul vieții.

„Atunci când încasăm niște venituri, ar trebui, în primul rând, să ne gândim cum am putea să economisim o mare parte din respectiva sumă. Practic, acest obicei al economisirii este un obicei cu care nu ne naștem, din păcate, ci trebuie antrenat pe parcursul întregii vieți.  

Dacă pornim mult mai devreme, avem șanse să îl dezvoltăm mult mai bine de-a lungul vieții. Atunci când avem niște bani la dispoziție, recomandarea ar fi să ne gândim cât din acea sumă economisim, fie că e salariu, fie că sunt dividende sau alte tipuri de venituri și, după aceea, să ne gândim cum îi cheltuim”, a continuat Adina. 

Întrebată care sunt primele lucruri pe care trebuie să le facem în ziua în care primim salariul, aceasta a răspuns: „Există mai multe teorii. Este destul de cunoscută acea teorie cu 20-50-30, unde 20% din veniturile pe care le câștigăm merg către zona de economisire, 50% către partea de consum, iar 30% pe partea de dorințe pe care vrem să ni le îndeplinim.  

Din punctul meu de vedere, atunci când încasăm salariul, primul lucru ar trebui să fie acela de a trimite o sumă de bani către zona de economisire, iar din ceea ce ne rămâne să plătim cheltuielile pe care le avem lunar”, a mai spus experta.