Analistul politic Bogdan Chirieac a discutat în cadrul unei intervenții telefonice la Antena 3 CNN despre posibilele atacuri ale Iranului și Hezbollah asupra Israelului, subliniind că întrebarea nu este dacă Iranul va ataca, ci unde și când va avea loc acest atac.
Posibile scenarii pentru atac
„Eu cred că va fi un atac combinat, adică pe de o parte un atac cu rachete așa cum a fost cel din 13 aprilie, interceptat 99% de apărarea antiaeriană a Israelului împreună cu SUA și câteva mari puteri europene, dar va ataca și Hezbollah din Liban. Acolo probabil că vom avea o intervenție terestră a armatei israeliene împotriva Hezbollah.
Teatrul de operațiuni va fi Libanul, ceea ce nu bucură pe nimeni. Statele arabe nu sprijină Iranul care dorește să fie liderul lumii musulmane. Lucrul acesta nu este posibil. Turcia dorește la rândul său același lucru, iar Arabia Saudită are tot dreptul să fie liderul lumii arabe. Sunt multe complicații în regiune ce țin de istorie, de cultură, de forță economică”, a explicat analistul politic.
De ce să aperi ucigașii de copii?
Chirieac a evidențiat că multe state arabe sunt preocupate de prosperitate și dezvoltare, și nu sprijină ambițiile Iranului de a deveni liderul lumii musulmane. „Să intri într-un război care va afecta tot Orientul Mijlociu nu este pe placul nimănui. Pentru ce? Pentru lichidarea unor asasini de copii din 7 octombrie 2023”, a adăugat el.
Într-o altă notă, Chirieac a declarat că o soluție diplomatică este puțin probabilă în acest context tensionat, serviciile secrete americane confirmând că Iranul va ataca pe două fronturi. Vizitele recente ale oficialilor din Iordania și Rusia la Teheran subliniază complexitatea situației:
„Serviciile secrete americane tocmai au confirmat că Iranul va ataca pe două fronturi. Ministrul de Externe al Iordaniei, țară care are 70% din populație palestiniană, este la Teheran. De asemenea și fostul ministru al Apărării rus, Serghei Șoigu, a mers acolo. Se pare că tipul acesta de conflict nu mulțumește pe nimeni”.
Chirieac a subliniat diferențele dintre Hamas și poporul palestinian, menționând că un lider al Hamas riscă să declanșeze un conflict regional major. „Procesul de pace se pare că este mai departe decât oricând”, a spus el.
Va ataca Israelul primul?
Când vine vorba despre posibilitatea ca Israelul să atace prima oară pentru un avantaj strategic, analistul a adăugat:
„Probabil că experții militari israelieni se gândesc că șansele de reușită sunt mai mari dacă atacă Israelul primul. Atenție, vorbim despre un război pentru supraviețuirea poporului israelian. Pe 7 octombrie au revenit toți monștrii trecutului. Au fost omorâți copii pentru că erau evrei, ceea ce ne duce cu gândul la Holocaust, la nenorocirile din Al Doilea Război Mondial.
Ce să facă Israelul, să stea la cheremul unei teocrații? Israelul are tratate cu mai multe state arabe, primul fiind Egiptul. Lucrurile s-au așezat în timp. Acum teocrația de la Teheran are în Constituție ștergerea de pe fața Pământului a statului Israel. Să aștepte să fie șters?”.
Teocrația de la Teheran se clatină
Chirieac a concluzionat că un război cu Israelul ar provoca o reacție dură din partea lumii civilizate și ar putea destabiliza regimul de la Teheran, nefiind iubit de populația iraniană. „Un război va vulnerabiliza regimul de la Teheran, așa că războiul nu va fi ca cel din Irak sau Afganistan”, a spus el, evidențiind complicațiile suplimentare pe care le-ar aduce un astfel de conflict.