În emisiunea “Academia de Sănătate” de la DC News TV, academicianul Irinel Popescu și medicul Bogdan Tănase au discutat despre progresele recente în tratamentul cancerului pulmonar.

Dr. Bogdan Tănase este Medic Specialist Chirurgie Toracică și Medic Primar Chirurgie Generală, având competență în endoscopie bronșică și chirurgie laparoscopică la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” din București.

Cazurile fericite, tratate rapid și eficace

Prof. Irinel Popescu a subliniat că în prezent, rezecția unui nodul pulmonar nu mai necesită toracotomie, ci se face prin metode minim invazive:

„Chiar și nodulul malignizat, deci cancerul descoperit incipient nu mai necesită rezecții extinse, asta înseamnă că pacientul se poate întoarce foarte rapid la locul de muncă, se poate reinsera social foarte repede.

Deci iată că avem numeroase beneficii ale unei atitudini grijulii a fiecăruia cu propria societate. Se permite astfel depistarea precoce, iar dvs. vă permite să acționați minim invaziv și cu maximum de succes acești noduli”.

Totuși, realizatorul emisiunii a adăugat că trei sferturi din cazurile de cancer pulmonar sunt depistate târziu, necesitând intervenții complexe.

Succesul Clinicii de Chirurgie Toracică din ultimii 10 ani

Medicul Bogdan Tănase a explicat că Clinica de Chirurgie Toracică de la Institutul Oncologic are cea mai mare experiență din România în acest domeniu. De aproximativ 10 ani, clinica a dezvoltat un program de chirurgie toracoscopică, iar peste 75% din cazurile de rezecții pulmonare, lobectomii sau segmentectomii sunt efectuate toracoscopic.

„Bineînțeles, vorbim și de chirurgia robotică, care are niște indicații și avantaje speciale față de toracoscopie. Chirurgia robotică ne oferă o abilitate mai mare de a face niște gesturi cum ar fi sutura sau nodurile chirurgicale și ar putea fi folosită în cazul intervențiilor bronhoplastice sau cu indicații mai restrânse. Dar când vorbim de rezecțiile reglate, lobectomii sau segmentectomii, intervențiile toracoscopice sunt practic recunoscute ca fiind din ce în ce mai mult standardul la pacienții sau leziunile care se pretează pentru acest gen de chirurgie”, a explicat dr. Tănase.

„Chirurgia robotică toracică se face numai în mediul privat în România, până acum nu a existat un spital de stat care să dedice un robot chirurgical sau să ofere sloturi pe un robot unei astfel de secții de chirurgie toracică. În mediul privat se practică chirurgie robotică”, a completat medicul.

Progrese masive în ultimii 5 ani. Speranța la viață, tot mai mare

În domeniul oncologiei și radioterapiei pentru cancerul bronhopulmonar, progresele au fost impresionante. Pacienții care acum 5 ani aveau o speranță de viață de maxim șase luni pot acum, datorită noilor medicamente și intervenții țintite, să supraviețuiască ani întregi.

„Practic vorbim de pacienți care acum 5 ani aveau o speranță de viață de maxim 6 luni, dar cu aceste noi medicamente și intervenții țintite vorbim de pacienți care, deși sunt metastatici, au o supraviețuire de ani întregi, vorbim astfel de un progres imens”, a mai spus specialistul în chirurgie toracică.

Nici radioterapia nu a stat pe loc. Când este crucială această metodă

Tehnologia avansată a permis dezvoltarea radioterapiei stereotactice la nivel pulmonar (SBRT), care poate ținti leziuni mici și oferă un control local comparabil cu chirurgia. Această metodă este indicată pentru pacienții care nu pot fi operați din cauza diverselor patologii asociate, a conchis dr. Bogdan Tănase:

„În domeniul radioterapiei, aici vorbim de țintirea unor regiuni. Cum plămânul este un organ care se mișcă, fiindcă respirăm, avansul tehnologic a permis metode noi cum ar fi radioterapia stereotactică la nivel pulmonar (SBRT) care poate ținti leziuni destul de mici și care ca și control local este cumva comparabilă cu chirurgia, indicația fiind pentru pacienții care nu se pot opera din punct de vedere medical, adică cei care au diverse patologii asociate”.