În cadrul emisiunii Miercurea Neagră de la DC News TV, Mugur Ciuvică și Bogdan Chirieac au discutat despre problemele adânc înrădăcinate ale administrației din România, accentuând impactul negativ al birocrației și influența excesivă a funcționarilor publici și a Serviciilor.
Administrația publică este nefuncțională
Mugur Ciuvică a evidențiat că încrengătura de legi, ordonanțe și hotărâri luate peste noapte reprezintă o problemă majoră, la care se adaugă puterea mult prea mare a unor anumiți funcționari:
„Nu că nu-mi place subiectul taxelor, dar asta este soarta din cauza PNRR și unor diverse chestii. Dar nu văd vreo tragedie. Vă spuneam că problema mare cu administrația din România este încrengătura asta de legi, de ordonanțe, de hotărâri date peste noapte. Sunt o mulțime de funcționari cu putere care hotărăsc ei cine face, cine nu face, cui dau aviz, cui nu dau aviz, pe cine lasă să lucreze, pe cine nu lasă să lucreze, pe cine închid, pe cine deschid.
Asta-i problema: funcționarul a devenit un fel de șmecher așa cu o legislație făcută și pe genunchi, dar și oarecum pe ascuns, astfel încât să le dea mare putere unor șefi de prin instituții – nu neapărat funcționarilor mai mici. Șefii de prin instituții numiți politic, ceea ce este oarecum normal, că nu poți să-i trag la sorți, hotărăsc ei cine lucrează și cine nu lucrează pe baza unor comenzi politice și de la Servicii, care încă sunt mai tari decât politicul în România.”
Justiția, în aceeași stare
„Nivelul taxelor nu mai este de paradis fiscal, dar nu este nici opresiv. Problema este că nu răzbați cu birocrația. Nu numai justiția este nefuncțională, ci și administrația”, a mai spus Ciuvică.
Chirieac a adăugat că administrația refuză adesea să-și asume responsabilitatea, sfătuindu-i pe cetățeni să se adreseze justiției:
„Știți cum face administrația acum? Cheamă cetățeanul, fie antreprenor sau persoană fizică, și spune «Da, în problema aceasta aveți dreptate, dar nu vă pot da dreptate, vă sfătuiesc să vă adresați justiției, iar când ne vine sentința noi punem în aplicare».
Deci se aglomerează în mod absurd instanța de judecată, care și așa judecă vai de ea, durează ani întregi, iar omul moare cu dreptatea în brațe. Funcționarul nu vrea să-și asume nicio răspundere.”
Cum se pot schimba lucrurile
Ciuvică a concluzionat că problema birocrației și puterii funcționarilor nu este doar o chestiune politică, ci și una legată de influența Serviciilor:
„Chestia asta nu este de ieri, de azi, dar pare cumva că se acutizează problema aceasta. Se plânge lumea mai mult. Nu pot răzbate exact de birocrație și de puterile foarte mari pe care le au instituțiile acestea de avizare, de control, cei care dau aprobările sau care pot închide procedurile.
Ei hotărăsc, ceea ce nu-i prea bine. Și nici măcar nu ține numai de politic. Dacă ar ține numai de politic, ai putea să zici: Uite ce fac ăștia de la PSD și PNL, hai să-i votez pe ceilalți. Problema este că dacă ține de Servicii, acolo nu ai ce să votezi.”