Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a discutat în emisiunea lui Bogdan Chirieac despre impactul negativ al mutării Centrului Operativ pentru Situații de Urgență (COSU) din clădirea Ministerului Afacerilor Interne, subliniind cum această schimbare afectează eficiența cooperării în situații de urgență.

Mutarea COSU după 10 ani

Raed Arafat a explicat detaliat cum a afectat această mutare coordonarea și colaborarea dintre DSU și COSU:

„Acest centru a stat cu noi în Minister 10 ani, unde a lucrat cot la cot cu DSU, cu personalul nostru, cu personalul Direcției Generale de Urgențe Medicale de la DSU, care stă în centrul respectiv. Hotărârea de Guvern 557/2014 a introdus această modificare: COSU de la Ministerul Sănătății va fi într-un centru organizat de Ministerul Afacerilor Interne, care este centrul nostru de coordonare.

La acest moment ne-am rupt. COSU este într-un loc, noi într-un loc. Eram în același loc până acum o săptămână. Dacă apare o chestiune cum este Colectiv, cum a fost Crevedia, cooperarea de atunci va fi acum mult mai dificilă, indiferent ce se spune.”

Monitorizarea integrată nu mai este o realitate de acum

„Oamenii sunt separați, va trebui să înceapă să discute telefonic fără să vadă același ecran de calculator. Înainte erau unul lângă celălalt. Sediul era la ultimul etaj al Ministerului de Interne. Acolo este o zonă unde se întâmplă monitorizarea continuă și unde avem și reprezentanți de la Ordine Publică și de la Situații de Urgență. Acolo era și omul de la Ministerul Sănătății pentru că se colaborează permanent, nu din când în când”, a adăugat specialistul în gestionarea situațiilor de urgență.

Arafat a explicat că proximitatea fizică este esențială pentru luarea rapidă a deciziilor: „I-au mutat la Ministerul Sănătății, au făcut un spațiu frumos, dar nu spațiul contează. Contează mecanismele de lucru. Spațiul este unul dintre ele, ce este pe calculatorul dintr-un loc se poate pune și pe alt calculator, nu calculatorul este un motiv de mutare. Omul este cel mai important în această ecuație, iar când suntem om lângă om cum suntem acum noi doi poate apărea o situație și ne consultăm și luăm decizia și facem ceva rapid.”

Exemplul dispeceratelor comune

Raed Arafat a dat exemplul dispeceratelor comune din țară pentru a sublinia eficiența colaborării strânse: „În țară nu mai există dispecerat de ambulanță și dispecerat de pompieri. În țară peste tot avem dispecerate comune: ambulanța și pompierii în același loc. Am finalizat această acțiune între 2016 și 2018. Nu este neapărat peste lume, sunt țări care lucrează și separat. Americanii, finlandezii, belgienii lucrează așa – majoritatea țărilor normale lucrează așa. Cu cât stăm împreună, deciziile noastre sunt mai eficiente, mai bune.”

„Când suntem separați, pot fi deficiențe, iar noi la vârful piramidei unde era COSU de la Sănătate, DSU și toți împreună, acum acest centru s-a rupt. Nimeni nu poate să mă convingă – am auzit într-o că suntem integrați. Nu știu cu cine suntem integrați, pentru că au rupt integrarea”, a conchis el.