Analistul politic Bogdan Chirieac a reacționat după ce Donald Trump a spus despre Kamala Harris că aceasta ne-ar putea duce spre cel de-Al Treilea Război Mondial. În intervenția sa telefonică de la Antena 3 CNN, analistul a răspuns simplu: „Concluzia scurtă este că vorbim de campanie electorală”.
Comparând politica americană cu politica românească, în condițiile în care doi reprezentanți PSD și PNL s-au certat în direct într-o emisiune anterioară, Chirieac a comentat: „Totuși America este de 20 de ori mai mare decât România. Despre ce vorbim? Este o diferență mare și de bani. Dar și noi aici, pe plan mioritic, ne descurcăm bine, fără probleme. O să facem față și noi, nu ne facem de râs în fața americanilor în privința campaniei electorale”.
Câte șanse mai are Kamala Harris să câștige
„Deocamdată, eu nu o văd pe Kamala Harris depășindu-l pe Donald Trump, dar am intrat în zona de 100 de zile, o să vedem. Dar acum când vorbim răspunsul este nu. Avem și exemplul din 1988 dintre George H. W. Bush și Michael Dukakis.
Când l-au anunțat în iulie 1988 pe Michael Dukakis avea 17 puncte înaintea sa, iar Bush l-a învins la cel mai mare scor din istorie: peste 400 de delegați din 538. Deci una este lansarea candidatului, când fiecare beneficiază de un bonus și alta este să-l bați pe Donald Trump”, a conchis analistul politic.
Cum arată procesul electoral american
Procesul electoral american este complex și implică mai multe etape distincte, inclusiv alegeri primare, caucusuri, convenții naționale și, în cele din urmă, alegerile generale.
Alegerile generale au loc în prima marți după prima luni din noiembrie în anii bisecți (în care se aleg președintele și vicepreședintele). În acest an vorbim despre data de 5 noiembrie 2024. Alegătorii votează pentru o listă de electori ai colegiului electoral, care sunt susținători ai candidaților președințiali.
Candidatul care câștigă majoritatea voturilor populare într-un stat de obicei câștigă toți electorii acelui stat (cu excepția statelor Nebraska și Maine, care folosesc un sistem proporțional). În total, există 538 de electori, iar un candidat are nevoie de cel puțin 270 de voturi electorale pentru a câștiga președinția.
La aproximativ o lună după alegerile generale, electorii se reunesc în capitalele statelor lor pentru a vota oficial pentru președinte și vicepreședinte.
Voturile electorale sunt trimise la Congres, unde sunt numărate într-o sesiune comună în luna ianuarie. Candidatul care primește majoritatea voturilor electorale devine oficial președinte ales.