Scriitorul și regizorul Alexander Hausvater a participat la interviurile de la DC News TV, în compania jurnalistului Val Vâlcu, unde tema culturii a fost abordată pe larg de către cei doi.
În cultura occidentală din care face parte și țara noastră, o scenă de comedie trebuie clar delimitată de o scenă dramatică. În plus, arta de la noi trebuie să aibă etichete clare, în care urmăritorii să știe precis dacă privesc o scenă tristă, o ipostază amuzantă și așa mai departe.
Dualitatea umană, ignorată de vestici
„În cultura vestică am încercat tot timpul să clarificăm: asta este comic, asta este tragic. Dar, de fapt, omul trăiește toate lucrurile acestea împreună. Totdeauna dau următorul exemplu: Dacă ne uităm pe fereastră și vedem cum un om calcă pe o coajă de banană și cade, reacția noastră va fi să râdem.
De ce râdem? Păi dacă eram noi în locul lui am fi văzut, nu am fi pățit asta. În același timp cât noi râdem, el plânge pentru că și-a rupt piciorul. E aceeași acțiune, sunt aceleași personaje. E o greșeală să separăm”, a explicat scriitorul și regizorul la DC News TV.
De ce nu ne concentrăm pe ce putea fi în loc de concret?
„Noi suntem cioburi de gândire contrastantă, de emoții contrastante. Nu avem în comun decât această multitudine de posibilități. Este foarte important de a înțelege că atunci când orice om ia o hotărâre, există un infinit de alte posibilități. Acum dacă beau apă, am spus da să fac acest lucru și am spus nu unui număr infinit de posibilități.
Viața este în acel nu, în acele posibilități. Eu sunt singurul copil și, când mă gândesc la mama și tata, îmi dau seama că sunt produsul a 30.000 de încercări. Această lume a posibilităților este o lume reală, nu există doar lumea concretă. La fel de important mi se pare astfel ce nu facem, ce am refuzat”, a adăugat Hausvater.