Ministrul Economiei, Radu Oprea, a subliniat recent în cadrul unui interviu acordat DC News TV potențialul României de a deveni un lider regional în domeniul inteligenței artificiale (AI).

Invitat la interviurile moderate de analistul politic Bogdan Chirieac, Oprea a discutat despre realizările și perspectivele industriei AI din România, evidențiind ecosistemul robust al inteligenței artificiale din România, menționând centrele de excelență din Cluj, Iași și București

Performanțele României în domeniul inteligenței artificiale

„Am fost la Eurosatory cu o companie privată pe care am luat-o ca simbol al ecosistemului de inteligență artificială care este la Cluj, la Iași, la București. Sunt foarte multe companii care au performanță în România în zona asta”, a declarat Oprea.

El a povestit despre interesul companiilor internaționale pentru produsele românești de AI, subliniind că antreprenorii români nu sunt dispuși să-și vândă afacerile, deoarece acestea au un potențial imens de dezvoltare.

„Prima întrebare era către compania din România dacă este de vânzare, iar antreprenorul român spunea că nu este de vânzare pentru că produsul lui este un produs care evoluează foarte rapid pe inteligența artificială”, a explicat ministrul.

Colaborarea public-privată în industria de apărare

Un aspect important discutat de Radu Oprea a fost colaborarea dintre sectorul public și cel privat în dezvoltarea de produse de înaltă tehnologie.

„Este evident că nu este de vânzare. Omul este privat 100%, are un produs pe inteligență artificială care poate funcționa în industria de apărare foarte bine. Dacă ne uităm la sistemul public-privat, România este o țară a contrastelor cu digitalizare” a observat el. Țara noastră are un număr impresionant de ingineri specializați în IT care contribuie semnificativ la dezvoltarea tehnologică a țării.

„Oamenii ăștia știu să facă lucruri minunate și noi trebuie să învățăm să devenim lideri, pentru că putem să fim lideri regionali”, a conchis ministrul Economiei.