În cadrul emisiunii Tradiții Românești în Diaspora difuzată pe DC News TV, traducătoarea Laura Cătălina Dragomir, purtătoare de cuvânt a Casei Române de Cultură Getafe, a vorbit despre provocările și experiențele trăite de românii din diaspora, subliniind cum dorul de casă și tradițiile românești rămân esențiale în viața lor de zi cu zi.
Adaptarea la viața din străinătate
Laura Cătălina Dragomir a povestit despre dificultățile întâmpinate în procesul de stabilire într-o țară străină.
„Eu a trebuit să-mi fac casă stabilă în Spania, în sensul că m-am întors de puține ori în România, fiind condiționată, ca mulți alți diasporeni, de acel «Atât a fost posibil», acei factori care se strâng împreună și de care ești obligat să ții cont”.
Refugiu în amintiri
Pentru a face față dorului de casă, Laura a găsit consolare în amintirile sale din copilărie și în tradițiile românești:
„Neputând să mă întorc în România de câte ori aș fi vrut, a trebuit să accesez ceea ce interiorul meu a posedat mereu: imagini cu mine copil, la bunici, cu mine, sărbătorind Crăciunul sau Paștele”.
Redescoperirea României din diaspora
Paradoxal, Laura a descoperit că distanța fizică de România a ajutat-o să aprecieze mai mult țara natală.
„În momentul în care am părăsit România, cumva sătulă să demonstrez prea mult și prea multe țării mele, am căutat totuși să găsesc acele modalități să-mi fie companie România”, a adăugat ea.
„Și chiar cred că în străinătate mi-a fost mai ușor decât acasă să re-învăț să mă bucur de țara mea”.
Aceasta arată că, deși viața în diaspora poate fi plină de provocări, legătura cu țara natală și tradițiile sale poate oferi un sentiment profund de împlinire și apartenență.