Comisarul-șef Nicolae-Adrian Dinu este director al Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române. Acesta a participat la emisiunea Culisele Justiției unde a explicat cum ajung armele neletale să fie modificate, dar și despre traseul acestora până în România.

Modificarea armelor neletale

„Vreau să discutăm un pic despre armele neletale. Lumea spune că dacă este armă neletală, atunci nu se întâmplă nimic. Am avut cazuri cu șoferi agresivi care au scos arma care până la urmă s-a dovedit că era neletală, dar am avut și cazuri cu arme neletale care au rănit foarte grav oameni”, a intervenit Laura Duță în timpul emisiunii pe care o moderează la DC News TV.

„Cu armele neletale care au proiectilul din cauciuc sau cu gaze este o altă situație. Acelea se pot transforma foarte ușor în arme letale. Nu trebuie să fii specializat ca să o poți transforma în armă cu proiectil cu glonț, devenind astfel foarte periculoase.

În acest sens, colegii mei au inițiat o operațiune pe care o gestionăm de câțiva ani la nivel european. Aceasta se desfășoară în cadrul Europolului, iar informațiile noastre sunt că cetățenii români le cumpărau din Bulgaria, care are un regim permisiv în aceea ce privește comercializarea acestui tip de arme. După care erau aduse ilegal în țară”, a explicat comisarul-șef Dinu.

10 crime în Suedia în ultimii 4 ani

„Atunci, colegii mei s-au gândit să desfășoare această operațiune la nivel european, numită «Conversus», care presupune că colegii din Grecia, Serbia și Bulgaria merg și verifică toți armurierii bulgari. Din registre sunt scoase persoanele din România care au cumpărat acest tip de arme.

Ulterior se transpun în evidențele noastre și începem să facem verificările pentru a le putea recupera și pentru a le scoate din circuitul ilegal. Deci aceste arme care sunt de proveniență turcă sunt foarte periculoase. O prezentare a arătat că în ultimii 4 ani, în Suedia, au fost 10 crime cu acest tip de arme introduse ilegal în acea țară”, a adăugat el.