„Regula lui Bulai” formulată de profesorul universitar de sociologie Alfred Bulai funcționează de minune în România. Sociologul a explicat la DC News TV, în cadrul emisiunii Nod în papură, că politicile publice din țara noastră se concentrează pe lucruri mărunte, neavând astfel o abordare holistică ca în țările civilizate.

Bulai a reamintit și că România este țara proceselor, având milioane de cazuri de judecată în tribunale pentru tot felul de rezoluții mici. Acesta a făcut remarca în contextul în care acuză organele fiscale că se luptă pentru câțiva lei cu oamenii de rând, păsuind marii jucători care nu-și plătesc taxele și impozitele.

Când nu poți rezolva probleme mari…

„Există ceea ce numesc eu «Regula lui Bulai»: În politicile publice, când nu poți rezolva probleme mari, le rezolvi pe cele mici care pare că devin importante. În multe situații, justiția a rezolvat în România problemele neimportante ale oamenilor mari, iar cele importante ale oamenilor mici nu au fost niciodată soluționate”, a transmis sociologul la DC News TV.

Milioane de procese pe câțiva lei

„Noi ne-am concentrat atenția pe justiția mare, uitând că oamenii obișnuiți, fără avocați extraordinari, au mii de probleme. Sunt milioane de procese în România pe toate tembelismele din lume în care stai ani întregi pentru aceeași cauză de doi lei. În orice societate se merge pe principiul colectării impozitelor în primul rând de la cei care produc cel mai mult. Trebuie să ai o limită sub care nu te mai interesează.

Marile companii, așa cum am mai vorbit, plătesc taxe foarte mici. Există un mamut care fentează legea întotdeauna, iar statul merge către bătrânica ce vinde pătrunjel”, a adăugat Bulai.