Maximillian Marco Katz, directorul Centrului pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului (MCA) România, a fost invitat de jurnalistul Val Vâlcu la interviurile DC News, unde a adus în atenție un incident grav de antisemitism care a avut loc în Parlamentul României.

Incidentul din Parlament: Ziua de 14 Mai

Katz a relatat despre un incident care s-a petrecut pe 14 mai, zi desemnată ca ziua solidarității dintre România și Israel.

„România a decis ca data de 14 mai să fie ziua solidarității dintre România și Israel și ca atare, pe această dată în Parlamentul României a avut loc o ședință a celor două camere reunite” a explicat Katz.

Aceasta este și ziua de independență a statului Israel, iar sesiunea a fost dedicată relațiilor bilaterale dintre cele două state.

Intervenția Senatoarei Șoșoacă

Katz a evidențiat intervenția controversată a senatoarei Diana Șoșoacă, care a întrerupt ședința în repetate rânduri.

„Doamna senator Șoșoacă, în modul cel mai vocal posibil, și-a exprimat supărarea pe membrii Parlamentului pentru că au decis ca în această zi, care este de asemenea ziua comemorării victimelor regimului comunist, Parlamentul să dedice această ședință relațiilor dintre cele două state, România și Israel” a spus Katz.

Acuzații antisemite și limbajul ofensator

Mai mult decât atât, Katz a subliniat natura antisemită a discursului senatoarei Șoșoacă.

„Nu numai că s-a supărat, dar dânsa de la pupitrul Parlamentului a avut niște ieșiri pe care noi le caracterizăm ca fiind pur antisemite.

Atunci când dânsa în mod deschis a acuzat iudeo-bolșevicii, cazarii, care sunt noile denumiri date evreilor de către antisemiți, i-a acuzat pe aceștia că au omorât 800.000 de români” a declarat Katz.

Aceste acuzații sunt considerate profund ofensatoare și periculoase, contribuind la un climat de intoleranță și ură.