Valeriu Barbu este fondatorul Cenaclului românesc de la Roma și a vorbit la DC News TV despre perspectiva sa asupra portului național.
După ce a plecat din țară, părerea acestuia în legătură cu hainele tradiționale românești s-a schimbat drastic, i-a povestit el moderatorului emisiunii, Flaviu George Predescu.
De ce nu îmbracă Barbu portul popular în Italia
„Trebuie să spun cu sinceritate că nu îmbrac portul popular românesc pentru că nu-l îmbrăcam nici acasă, dar îmi place foarte tare să-l văd, în special pe tineri. Atunci când se organizează aici evenimente culturale, tinerii, și nu doar ei, vin îmbrăcați în straie populare. Îmi crește inima, îi admir. Eu nu mă îmbrac tocmai ca să nu fiu ipocrit: dacă nu le îmbrăcam acasă, le îmbrac aici?”, a explicat Barbu la DC News TV.
Cum i s-a schimbat părerea despre femeile care poartă ie
„Dar îmi place să le văd, pentru că îmi dau o stare de bine, sunt foarte frumoase. Vreau să spun cu toată bucuria că trăiesc altfel aici decât acasă când văd româncele în straie populare. Dacă rămâneam acasă și vedeam vecina că se îmbracă în ie mi se părea o chestie așa… Dar unde vrei să cânți?
Pe când, aici nu mă interesează ce face, unde se duce, cu ce ocazie, pur și simplu o admir și gata. Îmi place foarte tare să o văd așa”, a conchis Valeriu Barbu.
Louis Vuitton a generat un scandal după ce a copiat ia românească fără să atribuie drepturile
Scandalul Louis Vuitton legat de copierea iei românești de acum două săptămâni a stârnit multe discuții în spațiul online. Casa de modă franceză a fost acuzată că s-a inspirat din portul popular românesc din Mărginimea Sibiului pentru una dintre colecțiile sale.
O postare pe Instagram care promova noile modele de poșete ale casei a atras atenția comunității locale, iar organizația „La Blouse Roumaine” a lansat o campanie pentru creditarea inspirației și scoaterea din colecție a pieselor care ar fi fost copiate.
Ia românească, cunoscută și ca „arta cămășii cu altiță”, este recunoscută drept element de identitate culturală în România și Republica Moldova, fiind inclusă pe Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității.