În cadrul emisiunii Părinți Prezenți pe DC News TV, psihologul Ana Maria Zamfir a discutat cu gazda Loredana Iriciuc despre cum părinții pot recunoaște semnele burnout-ului și cum să gestioneze idealizarea și presiunea performanței.
Idealizarea: Primul pas spre burnout
Primul semn al burnout-ului la părinți este idealizarea. “Ne propunem extraordinar de multe, ne dorim de la copilul nostru foarte mult. Ne dorim să fie primul, să facă pian, să facă sport, să participe la concursuri și împingem mult în direcția asta”, a explicat Ana Maria Zamfir.
Această idealizare nu este întotdeauna conștientizată, dar este un indicator clar că părintele poate fi aproape de burnout.
Ascultarea dorințelor copilului
Zamfir a subliniat importanța de a verifica cu copilul ce-și dorește el cu adevărat. “Până la urmă, noi nu îi facem să îi modelăm din plastilină. Educația face modelare destul de multă, dar ei sunt și ei niște indivizi”.
Este esențial ca părinții să permită copilului să își formeze propriile păreri și să își găsească motivația personală.
Semnale de alarmă
Un semn că părintele este aproape de burnout este atunci când împinge prea mult în direcția idealizării.
“Trebuie să ne mai tragem un pic în spate și să privim situația asta cât putem noi de obiectiv și să vedem care ar fi traseul, ce-i de făcut în situația aia”, a sugerat Zamfir.
Al doilea pas care indică apropierea de burnout este resimțirea presiunii ca și cum ar fi dezastruos dacă nu se obține performanța dorită.
“Trebuie să fie de succes, să aibă o meserie extraordinară, să fie la birou, să fie intelectual, ca și cum, dacă nu se întâmplă asta, murim de foame,” a explicat Zamfir. Această presiune constantă poate conduce la burnout atât pentru părinți, cât și pentru copii.