Alexandru Daniel Maria, subofițer operativ în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a fost invitat în emisiunea „DC Anima”, moderată de Tudor Tim Ionescu, pe DC News TV.

Discuția a adus în prim-plan metodele avansate de antrenament și utilizare a câinilor pentru detectarea și urmărirea mirosurilor umane, esențiale în operațiunile de siguranță publică.

Metode de antrenament pentru IPO și IGP

„Ceea ce se învață la IPO sau la IGP, examenele civile pentru câinii care prelucrează mirosuri umane sau urmăresc mirosul, este aproape identic”, a transmis Alexandru Daniel Maria.

La baza antrenamentului stă un miros denumit „marker” prezentat câinelui, care trebuie apoi să urmărească acest miros. Aceasta este esența urmăririi, fie că este vorba de căutarea persoanelor pierdute sau de detectarea infractorilor.

Izolarea mirosurilor

„Am reușit să izolăm mirosurile la un moment dat în așa fel încât să nu mai fie 1.000.000 de mirosuri + al nostru (echipei de pe teren) și să fie decât 100.000 de mirosuri + al nostru”, a explicat subofițerul.

Această metodă reduce complexitatea mediului olfactiv, permițând câinilor să identifice și să urmărească mai eficient mirosurile țintă.

Proceduri de urmărire și semnalizare

În cazul câinilor militari, fiecare câine este antrenat pentru o sarcină specifică:

„Câinele a mers, a găsit persoana respectivă pierdută, rătăcită, a semnalat, a stat acolo sau a venit cu persoana către mine, în funcție de cum a fost învățat”, a expus Alexandru Daniel Maria.

Această capacitate de semnalizare este esențială pentru găsirea persoanelor dispărute sau rătăcite.

Aplicarea în cazurile penale

Pentru cazurile de natură penală, echipele speciale de la frontieră folosesc câini antrenați să urmărească mirosul unei persoane indiferent de teren sau suprafață.

„Când ajunge la persoana respectivă îl și reține, pentru că acolo, în general 90% dintre cazuri sunt persoane care au înfăptuit o faptă de natură penală sau cu conotații penale: fugari, evadați, tâlhărie, viol, etc.”, a explicat subofițerul.