Prof. Horațiu Moldovan, președintele Romtransplant, a discutat în cadrul unui interviu pe DC Medical despre stadiul și provocările transplantului cardiac în România.

Într-un dialog detaliat cu prof. dr. Irinel Popescu, acesta a prezentat atât realizările, cât și dificultățile cu care se confruntă acest domeniu medical vital.

Centrele de transplant cardiac din România

În prezent, în România există două centre de transplant cardiac care derulează acest program: Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș și Clinica de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Clinic de Urgență București-Floreasca.

„În acest centru din București a avut loc, cum spunea profesorul Popescu, debutul în activitatea de transplant cardiac în urmă cu 25 de ani. Aici s-a făcut primul transplant cardiac, deci există o anumită tradiție a locului”, a menționat Moldovan, subliniind importanța istorică a acestor instituții.

Evoluția și sincopele activității de transplant

De-a lungul anilor, activitatea de transplant cardiac în România a cunoscut o creștere, dar și perioade de stagnare.

„În total, în Spitalul de Urgență București-Floreasca s-au făcut 30 de transplante cardiace, iar în țară aproximativ 110”, a explicat Moldovan.

El a subliniat că, deși activitatea a crescut, au existat sincope din diverse motive, printre care și pandemia, dar nu numai.

Provocarea donatorilor de organe

Un aspect particular al transplantului de cord este imposibilitatea donatorilor în viață, deoarece inima este un organ unic, fără de care organismul nu poate supraviețui.

„Singura soluție de a face transplant cardiac este să apelăm la donatori, pacienți decedați, donatori aflați în moarte cerebrală”, a explicat Moldovan.

De asemenea, a menționat perspectiva de a prelua inimi de la donatorii în moarte circulatorie, dar a subliniat că aceasta este o etapă viitoare în dezvoltarea tehnologiei.

Lista de așteptare și pregătirea pacienților

Un alt aspect discutat a fost lista de așteptare pentru receptorii de transplant cardiac, care este mai mică decât se aștepta.

„Avem o categorie lungă de pacienți care ar necesita transplant cardiac, dar care nu reușim să îi evaluăm și să îi pregătim la nivel național”, a explicat Moldovan.

Pregătirea pacienților pentru a beneficia de această operație presupune o tehnologie medicală avansată și o preocupare specializată în centrele de cardiologie destinate tratamentului insuficienței cardiace severe.