Prof. univ. dr. Dorin Sarafoleanu, cunoscut clinician ORL, a discutat în cadrul unui interviu moderat de jurnalistul Val Vâlcu la DC Medical despre complexitatea și impactul burn-outului în rândul cadrelor medicale.
Triada suferinței
„Nu suferă numai bolnavul, el este principalul personaj care suferă. Dar suferă anturajul lui imediat, familia și cei apropiați și suferă foarte mult și cei care-l îngrijesc”, a explicat doctorul.
Acesta a evidențiat faptul că suferința nu este limitată doar la pacient, ci afectează și pe cei din jurul său, inclusiv personalul medical.
Impactul asupra personalului medical
Un aspect important discutat de dr. Dorin Sarafoleanu este efectul psihologic asupra personalului medical care lucrează în oncologie:
„Gândiți-vă că se deschid spitale de oncologie, unde personalul medical și personal ajutător lucrează 10-15 ani. Păi să auzi în fiecare zi numai despre durere și să îngrijești oameni în dureri cumplite, este ceva sumbru”, e expus doctorul.
Acesta a subliniat necesitatea unor programe mai scurte și a unor măsuri de susținere psihologică pentru personalul medical, pentru a preveni burnout-ul.
Burnout-ul în unitățile de urgență și ATI
„Este periculos, mai ales la urgențe și la ATI”, a spus dr. Dorin Sarafoleanu comparând sistemul românesc cu alte sisteme medicale.
„Avem o asistentă la doi bolnavi maximum la noi la reanimare. Și asta pe trei ture, deci pentru două paturi ne trebuie patru asistente, fiindcă intră și în libere.
Oamenii ăștia au nevoie de o revigorare a sistemului lor psihologic, după ce văd atâta suferință și atâtea necazuri.
Și sigur că atunci burnout-ul la personalul nostru de îngrijire, devine foarte periculos pentru că la un moment dat și creierul are niște limite fiziologice”, a conchis el.