Bogdan Teodorescu a analizat la DC News TV, în cadrul emisiunii Ce se întâmplă moderată de Răzvan Dumitrescu, care ar fi impactul politic al diferitelor variante de calendar al alegerilor care ne-au mai rămas în 2024.

Profesorul a explicat cum există două scenarii mari care fie încurajează, fie descurajează participarea candidaților independenți la alegerile prezidențiale. Prin analiza sa, se vede astfel cum calendarul scrutinului pentru șeful statului ar putea fi folosit ca instrument politic care să-i dicteze practic șansele lui Mircea Geoană să câștige.

Cum deschizi ușa independenților printr-o singură mișcare

„Dacă nu suprapui alegerile, adică lași prezidențialele în toamnă și parlamentarele în iarnă, mai este un fenomen. În acel moment deschizi ușa independenților. De ce? În alegerile din toamnă, dacă rămân prezidențialele așa cum sunt, vom avea 7-8 făpturi singure care se bat acolo, pe ecran, și cu niște partide care se mișcă sau nu, în funcție de extrem de mulți factori.

În acel moment, independentul Mircea Geoană devine oarecum egal cu Marcel Ciolacu, cu Nicolae Ciucă, cu George Simion, cu Diana Șoșoacă. Toți aceștia sunt oarecum egali între ei în acel moment”, a argumentat Teodorescu la DC News TV.

Reversul medaliei: Cum poate puterea să-i coboare bariera lui Geoană

„Se joacă altfel, normal. Este pe persoană, pe relații, pe jocuri de culise și pe multe alte lucruri. În plus, tot ceea ce faci tu ca politician în acele 30 de zile se vede, fiindcă doar tu ești. Sunt 7-8 făpturi, nu mai e altcineva! Și noi, o țară întreagă, ne uităm și zicem: «Uite, ăla a clipit, ăla a zâmbit».

Dacă se suprapun, peste 7-8 făpturi mai apar alte câteva mii de parlamentari care joacă alegerile și care zumzăie prin toată țara, mobilizează deja altfel primarul, organizația locală. Toată această zarvă face ca independentul să fie insignifiant. Dacă cineva vrea să scape de Geoană duce alegerile în iarnă, îl lasă să candideze independent.

În acel moment, el va vorbi de unul singur, ca făptură, în timp ce la ceilalți vorbesc ei plus un partid întreg care vorbește și care are și voie să vorbească”, a conchis profesorul de la SNSPA.