Profesorul universitar de la SNSPA Bogdan Teodorescu a vorbit la DC News TV despre scenariul în care discuția politică din România să revină la stânga contra dreapta, nu la sistem contra anti-sistem.
Invitat la emisiunea Ce se întâmplă moderată de Răzvan Dumitrescu, profesorul a analizat situația inedită în care se regăsesc PSD și PNL, care au demonstrat că împreună au un scor mai mic decât dacă ar merge separat la alegeri.
Se dă următoarea ecuație: PSD, PNL > PSD+PNL
„S-a întâmplat un fenomen care înțeleg că deja îi preocupă pe strategii lor și pe cei care pregătesc următorii pași. Scorul separat este cu 20 de procente mai mare decât scorul împreună. Separat au 37% (PSD) și 31% (PNL), deci 68%, iar împreună au 49%. Vorbim de aproape 20 de procente”, a transmis Teodorescu la DC News TV.
„Dvs. ați calculat votul politic de la locale și votul politic de la europarlamentare. Dar știți că noi discutam ce le-a venit și de ce nu au mers fiecare pe cont propriu? Că ar fi luat mai mult”, a completat Dumitrescu.
De frica AUR, coaliția s-a precipitat
„Ar fi luat mai mult, numai că eu cred că le-a venit pe rând. Întâi au mers cu liste comune ca nu cumva să cadă PSD-PNL sub AUR, apoi le-a venit ideea cu localele. Localele omorau AUR, omorau USR după cum s-a văzut. Ori pe această poveste PNL probabil că făcea un scor bun și europarlamentare cu primarii în spate, dar probabil că au venit pe rând. Ei deja hotărâseră să meargă împreună la europarlamentare când le-a venit și cealaltă idee.
Ei au vrut să omologheze proiectul cu liste comune. I-au avut șefă de listă pe Ramona Chiriac, medicul Cătălin Cîrstoiu pe listă comună la București, eventual urmau liste comune la parlamentare, eventual candidat comun la președinție. Toate lucrurile astea erau gândite în ianuarie. S-au precipitat pentru că exista riscul ca AUR să obțină un scor bun și au decis să acopere AUR cu comasarea. Nu s-a discutat în România de probleme europene, ci foarte mult de Cristian Popescu Piedone”, a mai spus prof. Teodorescu.
Care sunt variantele
Cele două variante: continuă discuția de tipul sistem vs anti-sistem ori se revine la ceea ce știam cu toții, adică o dispută între stânga și dreapta politică.
„Așadar, partidele au această problemă. Dacă ele merg separat la parlamentare, eu cred că se va schimba paradigma de discuție. Nu vom mai avea disputa sistem – anti-sistem, ci vom avea disputa stânga – dreapta”, a conchis profesorul.