În cadrul emisiunii Tradiții Românești în Diaspora moderată de Flaviu George Predescu pe DC News TV, Geanina Abul Haija, invitata săptămânii, a subliniat importanța implicării active a comunităților românești în sprijinirea statului român prin dezvoltarea și susținerea centrelor comunitare.

Responsabilitatea comunităților românești

„Nu ne bazăm tot timpul pe ce să facă statul român pentru noi. O să subliniez de fiecare dată când vorbesc acest lucru. Haideți să facem și noi ceva pentru statul român, să sprijinim statul român, ca după aceea să cerem statului român”, a declarat Geanina Abul Haija, subliniind necesitatea ca românii din diaspora să contribuie activ la dezvoltarea comunităților lor.

Legea centrelor comunitare

Geanina Abul Haija a vorbit despre importanța Legii 86 din 2016, modificată prin Legea 207 din iulie 2023, și despre normele metodologice publicate în noiembrie. Ea a explicat că aceste centre sunt esențiale pentru păstrarea tradițiilor și identității românești în diaspora:

„Cred că de fiecare dată o să vorbesc de centrele comunitare, pentru că este o lege pe care eu o iubesc și o văd de viitor pentru comunitățile de români din toată lumea, nu numai din Iordania”, a spus ea.

Implicarea generațiilor viitoare

Abul Haija a evidențiat faptul că asociațiile de români din diaspora nu vor putea exista la nesfârșit și că centrele comunitare pot oferi continuitate:
„Noi suntem la a 4-a generație, suntem o singură asociație în Iordania. Se va întâmpla același fenomen, sunt sigură, și în țările europene… Haideți să sprijinim înființarea acestor centre comunitare”.

Procedura de înființare a centrelor comunitare

Ea a explicat procedura necesară pentru înființarea centrelor comunitare, menționând că acestea trebuie să fie susținute de cel puțin 1.650 de persoane dintr-o comunitate de 5.000 de români înregistrați la misiunile diplomatice sau oficiile consulare. Centrele vor fi sprijinite de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni și vor oferi spații, angajați și cursuri:

„Cererea trebuie să fie semnată de 1.650 de persoane. Și aceste centre comunitare vor fi sprijinite de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni și vor sprijini cu spații, cu angajați, cu cursuri, etc”.

Colaborarea cu asociațiile existente

Geanina Abul Haija a încurajat colaborarea între asociațiile existente și centrele comunitare pentru a asigura continuitatea activităților culturale și sociale:

„Ne putem implica și noi în aceste activități și sunt sigură că orice centru comunitar, când ai două asociații care vin și te sprijină, este dispus să îți ofere și spațiu pentru ce ai avea tu nevoie”, a conchis aceasta.