Avocatul George Moloman a fost invitat în platourile DC News TV, în cadrul emisiunii „Culisele Justiției”, moderată de Laura Duță, pentru a discuta despre impactul și evoluția Legii Anastasia, dar si despre promulgarea noii legi, intitulată legea 2 Mai.

Moloman a explicat importanța acestei legi și măsurile suplimentare propuse pentru reducerea numărului de accidente cauzate de șoferii care conduc sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive.

Legea Anastasia și importanța prevenirii accidentelor

„Este o mândrie să spun că am avut șansa și privilegiul să stau de vorbă cu domnul senator Robert Cazanciuc pe această chestiune legată de Legea Anastasia”, a declarat Moloman.

Legea, publicată în Monitorul Oficial pe 10 iulie 2023, are ca scop principal reducerea numărului de accidente produse de șoferii care se urcă băuți la volan sau sub influența substanțelor psihoactive.

„Dacă noi am putea să facem în așa fel încât să prevenim acest lucru, să înjumătățim măcar numărul de accidente, pentru noi ar fi cel mai mare câștig”, a adăugat avocatul.

Creșterea numărului de șoferi sub influența alcoolului sau drogurilor

Moloman a adus în discuție și o problemă observată în primele șase luni de la aplicarea legii.

„Numărul șoferilor care s-au urcat băuți la volan nu a scăzut, din contră, a crescut, dar gradul de alcoolemie a fost mai mic, adică au fost ceva mai atenți, dar ei încă nu s-au învățat minte”, a explicat el.

Această observație subliniază necesitatea unor măsuri suplimentare pentru a descuraja comportamentul periculos la volan.

Propunerea legii 2 Mai

Pentru a combate această problemă, senatorul Robert Cazanciuc a propus o nouă lege, aflată în curs de promulgare. „Legea 2 Mai este în curs de promulgare, știu că a trecut de camera de senat, urmează de Camera Deputaților, vor decide în acest sens”, a precizat Moloman.

Conform acestei noi propuneri, șoferii prinși la volan sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive, chiar dacă nu au comis și alte infracțiuni precum uciderea din culpă sau producerea unui accident, ar putea să primească interdicția de a conduce timp de până la 10 ani.

„Cei care sunt prinși la volan, băuți sau sub influența substanțelor psihoactive și care n-au săvârșit neapărat și infracțiunea prevăzută de 192, ucidere din culpă sau vreun accident, dar sunt doar surprinși la volan, să li se poată interzice să mai conducă până la 10 ani”, a explicat avocatul.