Conf. univ. dr. Cătălin Gherghe, antrenor al olimpicilor la matematică din România, a discutat despre o problemă matematică remarcabilă în cadrul emisiunii DC Edu moderată de prof. univ. dr. Sorin Ivan la DC News TV, subliniind dificultățile pe care le-a pus juriului de profesori. Performanța excepțională a elevilor care au reușit să o rezolve nu trebuie astfel trecută cu vederea.

Provocarea juriului

În timpul unei competiții, o problemă de matematică a generat dificultăți majore chiar și pentru juriul format din profesori experimentați. Conf. univ. dr. Cătălin Gherghe a explicat situația:

„Juriul, profesorii, nu a știut să o rezolve și au spus «În regulă, o scoate». S-au gândit «Dacă noi n-am reușit să o facem, totuși nu putem să ne batem joc de copii»”.

Recunoașterea potențialului elevilor

În ciuda dificultății problemei, un membru al echipei juriului a subliniat importanța recunoașterii capacităților elevilor:

„La un moment dat a spus cineva «Totuși, gândiți-vă că e posibil ca acești copii s-ar putea să fi mai deștepți decât noi». Și așa și este, recunosc, chiar și la noi în echipă se întâmplă acest lucru. «Hai să încercăm să vedem, să îi punem în fața unei probleme foarte grele, și să vedem ce va ieși»”, a continuat acesta.

Rezultatul provocării

„Problema s-a dovedit a fi cea mai grea problemă. De altfel, a rămas în istorie ca una dintre cele mai grele probleme, a fost, sper că nu greșesc, rezolvată de doar cinci copii.

Unul dintre copii este un matematician român care a decis în ultimii ani să intre în politică. Vorbim de Nicușor Dan, el este unul dintre cei cinci copii care au rezolvat-o”, a conchis conf. univ. dr. Cătălin Gherghe.