Directorul executiv al ARPIM, Dan Zaharescu, a dat exemplul Franței când vine vorba de o strategie națională menită să sporească investițiile într-o anumită industrie, în acest caz al industriei farmaceutice.

Ce înseamnă să faci o strategie pentru impulsionarea unei ramuri industriale

„Bineînțeles că este nevoie de un dialog cu toți actorii. În clipa în care consultanții vor veni cu strategia, este nevoie de toți actorii implicați în acest sistem, în special cu cei economici.

Până la urmă un producător de medicamente nu este o societate de binefacere, ci un agent economic care trebuie să-și asigure sustenabilitatea activității pe care o are. Atunci trebuie să existe predictibilitate, o stabilitate a mediului economic în care urmează să activeze”, a transmis Zaharescu în interviul acordat jurnalistului Val Vâlcu la DC News TV.

Ministerul Economiei și Finanțelor vs Ministerul Economiei și Turismului

„Aceasta a fost baza succesului investițiilor în industria farmaceutică în țări europene de referință. De exemplu luăm cazul Franței care doar în ultimele 6 luni a anunțat investiții de 2,6 miliarde euro în industria farmaceutică.

De unde au venit acești bani? Păi în Franța există un consiliu strategic al industriilor pe sănătate care interacționează cu Guvernul, cu Ministerul Sănătății. Acolo avem Ministerul Economiei și Finanțelor, la noi este Ministerul Economiei și Turismului, ca să vedem puțin diferențele de nuanță”, a adăugat Zaharescu.

Rezultatele nu se văd decât pe termen lung. În acest caz vorbim de trei ani

„Într-adevăr, acolo ministerele joacă un rol fundamental în antrenarea în dialog a actorilor esențiali și s-au stabilit niște reguli de bază: stabilitatea prețurilor pe o perioadă de 3-5 ani, obiective de stimulare a activității economice în domeniul farmaceutic prin anumite facilități.

Acest acord a fost semnat în 2021, iar acum se anunță investiții majore în sectorul industrial francez. Deci o decizie de a investi nu se ia peste noapte. Trebuie un cadru stabilit din timp, să fie create condițiile favorabile, iar deciziile urmează să fie luate în 2-3 ani și să se vadă efectele”, a conchis directorul ARPIM.