Avocatul George Moloman a oferit noi detalii despre dosarul mediatizat sub numele „Azilele groazei”, în cadrul emisiunii Culisele Justiției moderată de Laura Duță.

Un punct de vedere subiectiv și asumat

„Sunt reticent în a vă da anumite informații din dosar chiar dacă în momentul de față acesta a devenit oarecum public. În condițiile în care s-a terminat urmărirea penală, rechizitoriul a fost întocmit și instanța a fost sesizată, acesta nu mai este nepublic așa cum prevede codul de procedură penală.

Totuși, acest dosar foarte mediatizat, mai mult decât trebuie, a pus foarte multă presiune. Nu neapărat pe apărare, fiindcă nu ne-am simțit presați, dar am simțit sincer o presiune pe instanțele de judecată care au analizat inițial măsura arestării preventive, prelungirea acestei măsuri și așa mai departe. Vă spun sincer că și aici am anumite rezerve. Sunt subiectiv fiindcă sunt apărătorul cauzei respective și îmi asum”, a explicat Moloman la DC News TV.

Confuzia pe care o acuză Moloman

„Să știți că lucrurile nu sunt chiar așa cum par. E adevărat că la televizor am văzut niște imagini groaznice dacă mă întrebați pe mine – cu oameni în vârstă, cu probleme și așa mai departe – însă confuzia s-a făcut încă de la început, nu știu dacă din vina presei, între azile de vârstnici, pe care le știm, și centrele de asistență socială pentru persoane adulte cu dizabilități.

Sunt persoane care vin de la spitale cum ar fi Bălăceanca sau Spitalul nr. 9, cu dizabilități grave psihice. Nu zic că totul era roz, dar ceea ce s-a văzut la televizor nu se reflectă în dosar sau invers. Va fi o surpriză peste câțiva ani când o să auziți că în acest dosar destul de multe persoane vor fi achitate. Așa simt eu, am văzut acuzații care nu sunt susținute de probe materiale. Doar timpul va demonstra dacă apărarea are dreptate sau ministerul public are dreptate”, a conchis aceasta.

Cazul care a șocat România

Cazul azilelor groazei a adus la suprafață condiții inumane și abuzuri săvârșite în centre de îngrijire pentru vârstnici și persoane cu dizabilități. În urma dezvăluirilor, au avut loc demiteri din funcție, arestări, dosare penale deschise și închiderea unor centre.

 Presa internațională a comparat scandalul cu orfelinatele din anii ’90, subliniind gravitatea situației. Aproximativ 200 de persoane au fost salvate din condițiile mizerabile devoalate.

În plus, au fost descoperite și centre clandestine în timpul verificărilor. Este un caz care a atras atenția asupra nevoii de reformă și supraveghere mai strictă în sistemul de îngrijire rezidențială din România.