Brîndușa Gheorghiu, instructor și arbitru chinologic, a explicat în cadrul emisiunii DC Anima, moderată de Tudor Tim Ionescu, de pe pe DC News TV, semnificația și importanța pedigree-ului și de ce acesta este esențial pentru a atesta originea genetică și puritatea rasei unui câine.

Pedigree-ul: Certificatul de origine al câinelui

Brîndușa Gheorghiu a subliniat că acest document nu doar certifică originea, ci și respectarea unor reguli stricte de reproducție:

„Este documentul care atestă că el din punct de vedere genetic are părinți, bunici, străbunici, din aceeași rasă și care s-au împerecheat, respectând niște regulamente de reproducție”.

Selecția riguroasă în reproducție

Reproducerea câinilor de rasă pură nu este un proces aleatoriu. Este nevoie de respectarea unor reguli stricte de selecție și ameliorare pentru a asigura sănătatea și calitatea genetică a câinilor:

„Nu i-am împerecheat că am și eu un câine, și tu ai un câine, și am zis hai să-i împerechem. Nu! S-au respectat niște reguli de selecție și ameliorare”, a adăugat expertul chinologic.

Rolul chinologiei în creșterea câinilor de rasă

„Câinii au fost la expoziție, au făcut teste de sănătate, teste genetice, au dat examene de lucru care reprezintă de fapt caracterul și temperamentul câinelui, indiferent de rasa lui.

Chinologia este o știință, ea înseamnă: genetică, zootehnie, igienă și multe, multe alte științe care împreună formează această știință a creșterii, educării, dezvoltării câinilor și în cazul nostru, raselor de câini”, a transmis Brîndușa Gheorghiu.

Cnfuzii legate de termenul „pedigree”

Brîndușa Gheorghiu a ținut să clarifice o confuzie comună legată de termenul „pedigree”, care este adesea asociat cu o firmă comercială:

„Pedigree-ul, îmi pare rău că toată lumea confundă cu denumirea unei firme comerciale, nu are nicio legătură. Sunt doi termeni, într-adevăr, sună la fel și se pronunță la fel, dar nu au niciun fel de legătură”, a conchis aceasta.