În cadrul emisiunii DC Votez de pe DC News TV, Rareș Bogdan, candidat PNL pentru Parlamentul European, a abordat un subiect de maximă importanță pentru România, avertizând asupra pericolului unei dezvoltări economice inegale între regiunile țării, pe modelul italian.
Pericolul modelului italian pentru România
Rareș Bogdan a atras atenția asupra riscului ca România să urmeze un model de dezvoltare similar celui din Italia, unde există un contrast puternic între nordul prosper și sudul sărac.
„E un pericol uriaș ca România să meargă pe un model italian, foarte periculos. De ce? Pentru că Italia este unica țară din Uniunea Europeană în care nordul este extrem de dezvoltat, iar sudul este în topul celor mai nenorocite regiuni ale Europei din punct de vedere al vieții de zi cu zi, al infrastructurii, al nivelului de venit pe cap de locuitor”, a declarat el.
Disparitățile economice în România
Acesta a subliniat că riscul cel mai mare pentru România este ca anumite regiuni să se dezvolte rapid, în timp ce altele să rămână în urmă, creând disparități economice și sociale semnificative.
„Pericolul cel mai mare pentru România și pe care trebuie să-l evităm cu ajutorul jurnaliștilor cu capul pe umeri și a colegilor mei, indiferent de partid, este să nu cumva să mergem pe un model italian, în care avem Cluj, Brașov, Sibiu, Alba-Iulia, Bistrița, Oradea, Arad, Iași, care să meargă într-un ritm de dezvoltare uluitor și sudul dunărean, mai ales zona dunăreană, și sudul Moldovei, să le lipsească investițiile, atragerea de bani europeni”, a continuat candidatul PNL.
Necesitatea investițiilor în infrastructură
„Românii sunt toți la fel, vorbim aceeași limbă, avem aceeași șansă. Dacă noi nu înțelegem că trebuie să pompăm bani în infrastructură, să legăm Moldova, să legăm sudul, Muntenia, Oltenia de celelalte regiuni și să nu mergem pe un model italian în care să rupem țara în două din punct de vedere al dezvoltării. Va fi tragic”, a mai spus europarlamentarul PNL.
Consecințele inegalității
El a avertizat asupra consecințelor grave ale neglijării anumitor regiuni, menționând că acestea vor rămâne cu venituri de subzistență, în timp ce alte zone vor prospera.
„Va fi tragic, pentru că vom vorbi de zone unde avem internet în fața blocului și autobuze electrice de ultimă generație și tramvaie electrice, și un stil de viață european autentic, cum e astăzi la Oradea, la Cluj, la Alba, la Brașov, la Sibiu, la Arad, la Iași sau Constanța. Și de un stil de viață în care să vorbim despre venituri de subzistență. Nu e în regulă”, a conchis el.